Dimitrovgrad planira gradnju prekograničnog industrijskog parka za IT kompanije

Opština Dimitrovgrad raspisala je tender za izradu plana razvoja prekograničnog industrijskog parka Gradinje, javlja poslovni portal eKapija.

Kako je za eKapiju rekao predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov, park, prvi takve vrste u Srbiji, bio bi lociran u zoni graničnog prelaza Gradina sa Bugarskom, na zemljištu površine 2 ha.

Prema njegovim rečima, to je najeksluzivniji deo opštinskog zemljišta uz granični prelaz, pored još nekih 8-10 ha uz desnu stranu puta ka Bugarskoj na kojima bi se, prema planu detaljne regulacije gradio Komercijalni centar Gradina sa komercijalnim zonama, zonama za industriju, carinu….

„U sklopu tog Komercijalnog centra mi planiramo gradnju prekograničnog industrijskog parka sa Bugarskom na kojem bi parcele bile ponuđene investitorima, uglavnom iz IT sektora. Već smo obavili međunacionalne razgovore i interesovanje postoji, pa smo raspisali tender za taj istraživački deo priče od kojeg zavisi dalji razvoj projekta“ – otkriva Dimitrov.

On ocenjue da bi sve to moglo da potraje nekoliko godina, ali da bi to bio prvi prekogranični industrijski park u Srbiji.

Dodaje da je to dobra šansa za razvoj malog i srednjeg IT sektora, s obzirom da Bugari, kako kaže, imaju daleko razvijeniju IT industriju od nas.

Kada je reč o finansiranju gradnje, Dimitrov kaže da se računa na Evropske prekogranične fondove, a bio bi uključen i privatni sektor. U tenderskoj dokumentaciji navedeno je da je cilj projekta privlačenje direktnih investicija u Opštinu, ubrzanje razvoja postojećih preduzeća, kao i formiranje novih firmi i novo zapošljavanje, uz implementaciju novih tehnologija.

Lokacija je označena kao jedan o prioriteta u politici ravnomernog regionalnog razvoja Srbije. Plan razvoja, navodi se, treba da sadrži ekonomske analize, obim planiranih investicija na području parka, delatnosti koje će se obavljati, procenu vrednosti robe koja će se izvoziti, broj zaposlenih, korišćenje režima slobodne zone i način saradnje sa bugarskom stranom na formiranju zajedničkog prekograničnog industrijskog parka na lokaciji Kalotina u Bugarskoj.

Ponude za tender se dostavljaju do 14. oktobra.

U zoni Beleš uskoro kreće bugarska investicija

Predsednik opštine Dimitrovgrad za eKapiju je rekao i da je bugarska firma Megainvest holding kupila parcele tri kompanije koje nekoliko godina nisu pokrenule proizvodnju u dimitrovgradskoj industrijskoj zoni Beleš, te da bugarski investitor uskoro planira pokretanje investicije.

„Tim kompanijama pretilo je oduzimanje zemljišta, ali je postignut dogovor da Bugari otkupe njihova prava i novi investitor je sada u proceduri formiranja bescarinske zone da bi mogao da uveze materijale od kojih će graditi hale. Jedan deo biće za proizvodnju i pakovanje semenki, kikirija i pistaća, jedan za izradu nameštaja po meri, a jedan za sušenje i pakovanje voća i povrća sa teritorije opštine. Čim zona postane bescarinska krenuće se u realizaciju investicije, najkasnije na proleće sledeće godine“ – kaže Dimitrov.

On dodaje da će to biti jedina investicija u industrijskoj zoni Beleš u skorije vreme, ali da je Opština u proceduri za formiranje industrijske zone Beleš 2 na nekih 12 ha u nastavku postojeće zone.

„Projekat je pri kraju i od države bi trebalo da dobijemo stotinak miliona dinara za opremanje ove nove zone za koju već imamo zainteresovanog grčkog investitora. To je kompanija koja pravi LED sijalice za Koka-Koline frižidere na teritoriji cele Evrope i zainteresovana je da deo proizvodnje izmesti kod nas. Oni žele i komercijalnu zonu, nekih 1,5 ha, koja nije u vlasništvu opštine, ali je definisnana prostornim planom, a do kraja godine će biti definisana i u planu generalne regulacije“ – navodi prvi čovek Dimitrovgrada za eKapiju.

Prečistač otpadnih voda “na čekanju”

Vladica Dimitrov kaže i da Opština čeka kada će država konačno dati zeleno svetlo za raspisivanje tendera za gradnju prečistača otpadnih voda.

„Imamo gotov projekat i obezbeđeno od države 3 mil EUR, samo čekamo formiranje nove vlade i kabineta Ministarstva za zaštitu životne sredine, jer imamo problem sa izmeštanjem dalekovoda zbog kojeg dve godine ne možemo da krenemo sa gradnjom prečistača“ – kaže sagovornik eKapije.

Od ostalih velikih infrastrukturnih investicija u Dimitrovgradu, izdvaja proširenje kapaciteta za vodosnabdevanje:

„Do decembra će biti završeni projekti za nove bunare, jer sledeće godine planiramo da radimo na proširenju izvorišta i povećanju kapaciteta rezervoara za pijaću vodu“ – zaključio je Dimitrov.

B. Petrović

Izvor: ekapija.com

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar