Nova pravila za uvođenje standardnog punjača za pametne telefone i male elektronske uređaje

Evropski parlament je usvojio nova pravila koja se odnose na uvođenje standardnog punjača za male elektronske uređaje poput pametnih telefona i tableta. Zakon je usvojen velikom većinom, sa 602 glasa „za“, 13 „protiv“ i 8 uzdržanih, prenosi RTS.

Novi zakon će stupiti na snagu na jesen 2024. godine, tako da će USB port tip-C biti standardni za punjenje pametnih telefona, tableta, e-čitača, tastatura, kompjuterskog miša, GPS uređaja, digitalnih kamera, slušalica, hedset uređaja, konzola i prenosnih zvučnika. Od 2026. godine USB-C će postati norma i u slučaju punjača za laptopove.

„Ovo jednostavno rešenje će svake godine uštedeti hiljade tona elektronskog otpada, olakšati nastavak upotrebe stare elektronike, unaprediti iskustvo potrošača i smanjiti nepotrebne troškove“, rekao je evroparlamentarac sa Malte, Aleks Agijus Saliba. On se nada da će Evropska unija biti primer i ostatku sveta.

Jedinstveni punjač nije od koristi samo za životnu sredinu, već i za novčanike potrošača, tvrdi izvršna potpredsednica Evropske komisije, Margareta Vestager.

„Na ovaj način ćemo uštedeti najmanje 250 miliona evra godišnje“, istakla je Vesteger.

Na punjače odlazi između 11.000 i 13.000 tona elektronskog otpada svake godine, pokazuju podaci Evropske komisije, a nova pravila će tu količinu drastično smanjiti. Međutim, taj pad je i dalje kap u okeanu elektronskog otpada jer je samo u EU prikupljeno ukupno 4,5 miliona tona 2019. godine.

Kada zakon stupi na snagu, Komisija će imati dve godine na raspolaganju da donese nova pravila za regulisanje i standardizaciju tehnologija bežičnog punjenja. Tri institucije Evropske unije su se dogovorile o detaljima direktive o zajedničkim punjačima još u junu.

Vlade članica Evropske unije sada treba da daju svoje konačno odobrenje, a to se očekuje tokom sastanka Veća za životnu sredinu koji je zakazan za 24. oktobar. Posle toga će zakon stupiti na snagu, a zemlje EU imaju rok od šest meseci da ga prenesu u svoje nacionalno zakonodavstvo.

Izvor: RTS / BBC / SKYNEWS
Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar