U čast oslobodilaca Niša: Uspon na planinu Seličevicu

Model koji neminovno i preovlađujuće donosi uspeh na jugu Srbije je i saradnja, partnerski odnos lokalnih samouprava i planinarskih sportskih udruženja.

Planinarsko društvo “Preslap”, uz finansijsku podršku Grada Niša i logističku podršku Gradske opštine Palilula, uspešno je 9. oktobra organizovalo četvrti uspon na planinu Seličevicu u čast oslobodilaca Niša, uz učešće oko 150 planinarki i planinara svih uzrasta. Po lepom vremenu, u “zlatnom jesenjem danu”, akcija je bila obogaćena predavanjima i besedama iz geografije i istorije. Sve ovo, zbog svog položaja i važnosti, i zbog toga što je bila pozornica ključnih istorijskih događaja, planina Seličevica zaslužuje od zahvalnih građana Niša koji danas žive i stvaraju u voljenom gradu.

Ne iznenađuje stoga što je ova akcija bila pretvorena u pravi sportsko-rekreativni i kulturno-istorijski spektakl. Trasa akcije bila je duga 16 kilometara, od kojih 11 kilometara uspona do vrha Ibrovica ili Velika Tumba (903 metra nadmorske visine), najvišeg na Seličevici, a u silasku do sela Berbatovo, družina je prešla 5 kilometara. Trasa je otpočela kod stadiona na Delijskom visu, i u početku je išla do platoa Delijskog visa, do malog jezera, ali jedinog jezera na području grada Niša, a onda i do sela Vukmanova. Od Vukmanova, usledio je uspon širokom stazom, kroz gustu šumu, do vrha Ibrovica ili Velika Tumba. Silazak je izveden najkraćom, i nešto strmijom stazom prema Berbatovu, u gornjem toku Gabrovačke reke.

Na početku akcije, učesnike je pozdravio Bratislav Vučković, predsednik Gradske opštine Palilula i u pravom lokal-patriotskom obraćanju ukazao na značaj Seličevice, ali i potrebu da lokalna samouprava još dosta posla ima učiniti da se Seličevica dodatno uredi, promoviše, da postane obavezno odredište za ljubitelje prirode u Nišu, i ne samo u Nišu. Pored malog jezera održano je predavanje o geografiji Seličevice. Planina, tako mala po prostranstvu, a na tako strateški važnom mestu – to je Seličevica, koja razdvaja geografske oblasti Nišavsku kotlinu, Zaplanje i Leskovačku kotlinu.

Na raskrsnici puteva za Vukmanovo i Suvi do, tema je bila oslobođenje Niša od turske vladavine 1877/1878. godine. U selu Vukmanovu, prigodnom besedom podsetili smo se na oslobođenje Niša u Prvom svetskom ratu.

Najzad, na vrhu Seličevice, družinu su dočekali prijatelji iz sela Grkinja, u oblasti Zaplanje, prigodnim posluženjem. Nadahnuti Zoran Ilić besedio je o Seliečvici u Drugom svetskom ratu i objektu čiji ostaci i dalje postoje (ali se nešto mora učiniti na revitalizaciji objekta) – radio-relejnom centru nemačke vojske, koji je prenosio radio signal od Berlina do Bliskog istoka, kao i program Radio Beograda. Na ovo se nadovezala i beseda kako je nastala čuvena pop pesma “Lili Marlen”. I ono što je najvažnije – družina je prešla one staze koje su nekada, kroz istoriju, prelazili i oslobodioci Niša, uvek kada je Niš bio pod okupacijom, sloboda je nastupala i preko visova Seličevice.

Kretala se družina stazama Seličevice gde se istorija Niša ispisivala, ona teška istorija, puna žrtava. Ova spoznaja učinila je da pogled ka Nišu, sa vidikovaca Seličevice, bude još lepši, prijatniji, da svi budu ponosni, najponosniji na grad Niš, koji se širi, raste, razvija se, u svim oblastima života i delovanja, i ide ka modernom evropskom gradu.

Na Seličevici su postavljeni temelji savremenog Niša. U samo par godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu, do neverovatne, intenzivne modernizacije Niša za vreme nekoliko mandata gradonačelnika, kasnije i velikog državnika Dragiše Cvetkovića. U Nišu između dva svetska rata, usvojeni su prvi urbanistički planovi po evropskim modelima, izgrađene su prve veće saobraćajnice, izgrađene su i obnovljene škole i bolnice, uspostavljen je javni gradski prevoz, uspostavljen je gradski vodovod, izgrađen je hram kulture – Narodno pozorište…

Sa visova Seličevice, takav Niš posmatramo…

I Niš se danas itekako proširio ka voljenoj Seličevici, brojna su naselja već na obroncima ove planine.

Akcija je okončana u dvorištu Osnovne škole “Branko Radičević” u Berbatovu, druženjem, ručkom i podelom zahvalnica.

Zajedničkim snagama do istog cilja! Seličevica je naša obaveza, šansa i mogućnost! Prošlost, sadašnjost i budućnost Niša – staje na Seličevici!

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar