Počela kampanja za bezbednu decu na svim igralištima

U cilju unapređenja bezbednosti dečjih igrališta, počela je nacionalna medijska kampanja Ministarstva privrede pod sloganom „Za bezbednu decu na svim igralištima – održavajmo igrališta, čuvajmo decu“.

Resorno ministarstvo je 2018. godine donelo, a godinu dana kasnije unapredilo Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta, koji se odnosi na sva javno dostupna dečja igrališta na otvorenom prostoru. Tu spadaju i igrališta u vrtićima, školama, ugostiteljskim objektima i slično, saopštava Ministarstvo privrede. Navodi se da se ovim tehničkim propisom prvi put u Srbiji propisuju zahtevi za bezbednost dečjih igrališta zasnovani na evropskim standardima.

Proveru usaglašenosti sa zahtevima predviđenim Pravilnikom, kao i usaglašenost opreme i podloga za dečja igrališta sprovode imenovana tela za ocenjivanje usaglašenosti.

Nadležnost za inspekcijski nadzor imaju Komunalna inspekcija i Republička tržišna inspekcija, a u najvećem broju slučajeva vlasnik igrališta je lokalna samouprava, odnosno grad, koji imaju obavezu da održavaju igralište tokom celog veka upotrebe.

Kampanja se sprovodi tokom oktobra i deo je promotivnih aktivnosti finansiranih iz evropskih pretpristupnih fondova u okviru projekta IPA 2017.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: Ivan Videnov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar