Pripadnici Uprave saobraćajne policije tokom prošle nedelje otkrili 26.803 prekršaja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, tokom prošle nedelјe, sproveli su akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerene ka otkrivanju prekršaja prekoračenja brzine, upravlјanju vozilom pod dejstvom alkohola, kao i prekršaja kojima se ugrožava bezbednost pešaka i tom prilikom kontrolisali 63.153 vozila i otkrili 26.803 prekršaja, saopšteno je na sajtu MUP-a.

Zbog prekoračenja brzine, sankcionisana su 12.903 vozača, uklјučujući 706 vozača koji su prekoračili brzinu u zonama pešačkih prelaza. Zbog upravlјanja vozilom pod dejstvom alkohola, iz saobraćaja je isklјučeno 1.169 vozača, a zbog upravlјanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci 61 vozač.

Saobraćajna policija tokom akcije otkrila je i 456 prekršaja koje su učinili pešaci, kao i 57 prekršaja nepropuštanja pešaka na pešačkom prelazu.

Istovremeno sa ovom akcijom, u 30 evropskih zemalјa koje sarađuju u okviru organizacije ROADPOL (Evropska mreža saobraćajnih policija), sprovedena je akcija koja je bila usmerena na otkrivanje prekršaja koje čine vozači teretnih vozila i autobusa.

Tokom ove akcije, saobraćajna policija kontrolisala je 7.785 teretnih vozila i 1.087 autobusa, a otkriveno je 5.886 prekršaja koje su učinili vozači teretnih vozila i 489 prekršaja vozača autobusa. Gotovo 40 odsto od ukupnog broja prekršaja bili su u vezi sa zloupotrebom tahografa, ukupno 2.519 prekršaja, dok je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sancionisano ukupno 527, a prekoračenja brzine 340 vozača teretnih vozila i autobusa.

Uprava saobraćajne policije će i u narednom periodu nastaviti sa sprovođenjem akcija pojačane kontrole saobraćaja na teritoriji čitave zemlјe, kako bi stanje bezbednosti saobraćaja bilo što povolјnije, stoji u saopštenju.

Izvor: MUP

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar