U Srbiji do sredine oktobra popisano 57 odsto stanovništva

U Srbiji je u toku popis stanovništva, domaćinstava i stanova, a tokom prve dve nedelje popisano je nešto više od 3.800.000 građana, što čini oko 57 odsto od procenjenog broja stanovnika. Ovo je izjavila pomoćnica direktora Zavoda za ststistiku Snežana Lakčević. Prema njenim rečima, postoje određene razlike u broju popisanih na nivou regiona.

“U regionu Šumadije i Zapadne Srbije popisano je više od 1.100.000 građana, što čini 60 procenata stanovništva tog regiona. Slična situacija je i u Vojvodini. Popisano je 58 procenata građana. U regionu Južne i Istočne Srbije popisano je gotovo 900.000 stanovnika, što je 62 procenta u tom regionu. U Beogradu je popisano oko 800 000 građana, što čini oko 48 procenata onih koji žive u glavnom gradu”, naglasila je Lakčević.

Lakčevićeva kaže da, ukoliko popisivač ne zatekne građane u stanu, pored obaveštenja, ostavlja svoj jedinstveni identifikacioni broj, kao i besplatan broj info-centra, kako bi građani stupili u kontakt sa info-centrom i saznali ko je njihov popisivač.

Podseća da je popis moguće obaviti i telefonskim putem ukoliko je teško dogovoriti se o viđenju uživo, ali napominje da bi to trebalo koristiti u vrlo retkim slučajevima.

Pomoćnica direktora Zavoda za statistiku ističe da je, prema informacijama koje dobijaju od popisivača sa terena, većina građana predusretljiva i raspoložena za saradnju. Kada je reč o primerima gde su građani rezervisani, očekuje da će kroz razgovore i informacije koje dobijaju putem medija, postati otvoreniji za saradnju.

A. Todorov (izvor: Radio Beograd 1)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar