NUNS započeo kampanju – Vodič za tolerantno ponašanje političara prema novinarima

Nezavisno udruženje novinara Srbije pokrenulo je kampanju Vodič za tolerantno ponašanje političara prema novinarima u kome će se, na primerima iz svakodevne prakse, ukazivati političarima kako da se ponašaju prema novinarima.

Kampanja će trajati naredne dve nedelje, kada će se svakodnevno objavljivati crteži Marka Somborca, uz prateći tekst Radmila Markovića, koji će na šaljiv način prikazivati situacije sa kojima se svakodnevno susreću novinari, saopštava NUNS.

Vodič je zamišljen kao uputstvo kako političari treba u datim situacijama da se ponašaju, a kako se zaista ponašaju. Kod svakog primera naveden je i odgovarajući član Zakona o informisanju koji objašnjava situaciju (pr član 4. – javno informisanje je slobodno i ne sme da podleže cenzuri). Vodič se ne odnosi samo na političare, poslanike, vladajuće stranke, već na sve političare u Srbiji, kako bi, zapravo, morali da se ponašaju prema novinarima, navodi NUNS.

Ujedno, narednih dana će izaći Vodič za tolerantno ponašanje političara, kao brošura sa crtežima i članovima Zakona, koji će se podeliti svim odborničkim grupama u Skupštini Srbije, s obzirom da je Skupština postala mesto targetiranja svih ljudi koji kritički misle. Ideja je i da Vodič dobiju i odbornici na lokalu.

Vodič je zamišljen kao forma “10 zapovesti”, („ne ubij novinara“, „ne hapsi novinara zbog njegovog pisanja“, „ne udaraj novinara“, „ne preti i ne crtaj metu novinaru“, „ne vređaj novinara“, „ne zastrašuj i ne maltretiraj novinara“, „ne huškaj ljude na novinara“, „odgovori novinaru kad pita“…).

Šaljivih 14 crteža, kroz primer iz prakse, prikazuju kako se ponašaju, a kako bi zaista trebalo da se ponašaju političari u datim slučajevima. Crteži su prilagođeni da se dele na društvenim mrežama, uz hešteg #vodičzatoleranciju.

U NUNS-u kažu da je razlog za pokretanje kompanje konstantno bahat i prizemni način komuniciranja političara prema svakom ko iznosi kritičko mišljenje, a posebno prema novinarima kada postavljaju pitanja na koja ne žele da daju odgovore. Predstavnici vladajuće koalicije novinarima su se obraćali sa nipodaštavanjem, vređanjem, bez odgovora na postavljeno pitanje. Neposredno se na novinare tako i vršio pritisak. Često je taj način komunikacije sadržao govor mržnje, ali i pretnje, targetiranja, što predstavlja veliku opasnost za sve pojedince koji imaju različit stav o nekim važnim društvenim temama, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije u vezi započete kampanje.

Izvor i foto: NUNS

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar