“Razglednice iz prošlosti” umetnice Ane Stojanović pred ljubiteljima slikarstva u Dimitrovgradu

U galeriji “Metodi Meta Petrov” u Dimitrovgradu sinoć je otvorena izložba radova pod nazivom “Razglednice iz prošlosti” autorke Ane Stojanović, koja vodi poreklo iz dimitrovgradskog kraja.

“Imamo jedinstvenu priliku da uživamo u likovnom doživljaju i svojevrsnom putopisu umetnice Ane Stojanović. Kako sam naziv izložbe kaže, ona nas svojom četkicom, sećanjima i nadraženom čulnom estetikom vodi do najlepših predela njenog života, oslikavajući nam ne samo realnost, onu fizičku materiju, već i svoju sreću, melanholiju i nezaboravne trenutke. Ona je svojim likovnim rukopisom oživela prirodu, planine, jezera, okolinu Dimitrovgrada, Niša, Smederevske Palanke”, rekla je, između ostalog, na otvaranju izložbe akademski slikar Olivera Dodić.

U obraćanju prisutnima, autorka izložbe je istakla da joj je jako drago što je u Dimitrovgradu i dodaje da je za nju sam ovaj kraj jako inpirativan i sam po sebi beleži prošlost, koja je prema njenim rečima, ostala nekako nedorađena i nedograđena.

Akril kao medijum odgovara brzim i energičnim potezima, kojima se Ana izražava. Šeta ka apstrakciji, a zatim se vrati realizmu. Ekspesivnim stilom prikazuje veličanstvo prirode, prostor, daljinu, ali i priču. Bez patetike, tek u naznakama, tu je usamljena žena sa svim tetretom ovoga sveta. Prazne ulice, koje su nekada vrvele od života, sa tek ponekim zalutalim turistom.

Ana Stojanović je rođena 1982. godine u Nišu. Korene vuče iz Zabrđa. Bavi se slikanjem 20 godina različitim intenzitetom u raznim periodima. 2019. godine priključila se lokalnom udruženju likovnih stvaralaca “Vuksan” i počela da izlaže svoje slike. Učestvovala je na više kolektivnih izložbi i nekoliko kolonija, a imala je i dve samostalne izložbe.

Ana se poslednjih godina potpuno posvetila slikarstvu, iako svesna upozoranja mnogih velikana koliku to odgovornost sa sobom nosi.

A. Todorov

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar