Na Sajmu zapošljavanja u Pirotu 44 poslodavca ponudila preko 420 radnih mesta

U organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijale Pirot održan je Sajam zapošljavanja, na kojem su interesovanje za radnicima iskazala 44 poslodavca za preko 420 slobodnih radnih mesta, javlja portal Pirotske vesti.

Pored poslodavaca iz Pirota, Babušnice, Bele Palanke i Dimitrovgrada svoje štandove na Sajmu u Pirotu imali su i predstavnici kompanija iz Beograda, Inđije, Prokuplja i još nekoliko gradova.

Direktorka pirotske Filijale, Suzana Đorđević, kaže da to dovoljno govori o pokretljivosti poslodavaca za novom radnom snagom, što ide u prilog ljudima kojima je posao potreban.

Ona je rekla da postoji potreba za različita zanimanja, ali i nezaposlene bez kvalifikacija radi obavljanja pomoćnih poslova.

“Postoji potražnja za administrativnim radnicima, za rad u ugostiteljstvu, turizmu, mašinskoj obradi metala, gumarskoj i tekstilnoj industriji. Sa nama su velike kompanije poput Tigar Tajersa, Tigar a.d. D-Company, Leoni, ali su tu i predstavnici malih i srednjih preduzeća, kao i preduzetnici koji se bave različitim delatnostima. Posebno zadovoljstvo je to što su tu i poslodavci koji su, zahvaljujući sredstvima iz Programa samozapošljavanja, pokrenuli sopstveni biznis i u potrazi su za radnom snagom” – rekla je Đorđevićeva.

Dodala je da su rezultati sajmova u smanjenju nezaposlenosti veoma dobri. Na primer, posle Prolećnog sajma zapošljavanja, čak, oko 40 posto nezaposlenih dobilo je radno mesto.

Sajmovi zapošljavanja i sajmovi profesionalne orijentaciju su primeri dobre prakse istakla je, načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić. Ona smatra da je ovo dobra prilika da se sa poslodavcima ostvari neposredan kontakt.

“Imamo veliki broj poslodavaca, a u razgovoru sa ljudima iz Nacionalne službe sam saznala da je bilo interesovanje preko 60 poslodavaca, ali zbog ograničenja prostora brojka se svela na 44 poslodavca. Ponuda radnih mesta je velika i ovo je dobra prilika da se lica uposle, a sa uposlenjem, verujem, da će svi biti prijavljeni na obavezno socijalno i zdravstveno osiguranje, pa naši inspektori rada prilikom kontrola neće imati problema” – rekla je načelnica okruga.

Saradnja grada Pirota i Nacionalne službe za zapošljavanje ogleda se i kroz ovaj događaj izjavila je, pored ostalog, Emilija Popović, zamenica predsednice Skupštine grada Pirota.

“Grad Pirot svake godine izdvaja značajna sredstva iz budžeta kojima subvencioniše zapošljavanje kroz različite mere i programe. Jedna od aktivnosti za koju su izdvojena značajna sredstva jeste obuka i polaganje za vozače kamiona, jer su oni deficitaran kadar, a postoji potražnja. Sajam zapošljavanja je značajno mesto susretanja i interakcije poslodavaca i nezaposlenih lica. Želim svu sreću nezaposlenima u odabiru svog budućeg posla, a poslodavcima da izaberu najkvalitetnije kadrove” – izjavila je Popovićeva.

Izvor i foto. Pirotske vesti

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar