U Dimitrovgradu promovisana knjiga “U slavu rađanja i duhovnog traganja”

“U slavu rađanja i duhovnog traganja” naziv je knjige prof. dr Vesne Dimitrijević Srećković iz Beograda, koja je promovisana u Edukativno-obrazovnom centru u Dimitrovgradu i privukla veliku pažnju javnosti.

Autorka ovog dela koje predstavlja spoj medicinskog i duhovnog je specijalista interne medicine i subspecijalista endokrinologije, redovna profesorka Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i lekarka Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije. Ona metodologiju lečenja nije ograničila samo na medicinska saznanja, već je dopunila i duhovnom “apotekom”.

Po rečima lekarke, knjiga je plod duhovnog i lekarskog uzrastanja i njenih razgovora od 2014. do 2017. godine na radiju Slovoljubve sa Sanjom Lubardić, urednicom i voditeljkom ovog radija, u okviru serijala emisija „Pod znakom pitanja”.

“Meni je bilo veliko zadovoljstvo da učestvujem u nastanku ove knjige i da svoja lična, medicinska i duhovna iskustva svedočim. To je nešto sto sam ja proživela. Dakle, ova knjiga je živa knjiga. Govori o nečemu što se proživelo kroz lična i porodična iskustva, kroz odnose i borbu za ljudske živote. Ne samo za rađanje, već i za borbu i prevenciju brojnih bolesti kojima se bavim već 35 godina na klinici. Svedoči o svim mojim saradnicima, o jednom vremenu koje je prošlo i mislim da će biti dragocena da kroz ovu knjigu možemo da utičemo na veći natalitet”, rekla je specijalno za FAR Vesna Dimitrijević Srećković.

Govoreći o sadržaju knjige, naglasila je da se u njoj mogu naći saveti kako redukcijom telesne težine možemo da prevaziđeno brojne hronične bolesti sa posebnim osvrtom na problem rađanja. Napominje da je ekvivalent mediteranske ishrane hrišćanski post koji sadrži voće, povrće, žitarice, maslinovo ulje i ribu i da kroz duhovne aspekte, kakav je i naziv knjige, probudimo molitvu i kod muškaraca i kod žena, da probudimo nešto što će dovesti do njihovog smirenja, opuštanja i smanjenja stresa, što je po autorci knjige veoma važno u postizanju izlečenja i ozdravljenja.

“Postizanje unutrašnjeg mira i ravnoteže dovodi do popravljanja našeg imunog statusa i jačanja naše antioksidantne zaštite, a samim tim i jednog duhovnog uzrastanja što jeste tema knjige”, ističe Vesna Dimitrijević Srećković.

Na pitanje FAR-a da li je umerenost u svim sferama života put ka dobrom zdravlju, evo kakvu je poruku uputila čitaocima:

“Ekstremi nisu dobri niti u pozitivnim, niti u negativnim stvarima. Umerenost sama upravo govori. To je smirenje, jedna ravnoteža i mir, a samim tim i smanjenje stresa. Kada nema stresa, onda nemamo ni povišen krvni pritisak, nemamo rizik da nam šećer bude veći, nemamo rizik od ateroskleroze. Znači samo smanjenje stresa smanjiće brojne bolesti i rizik za kancer, ali će isto tako pogodovati da dođe do lakšeg začeća i do naših željenih ciljeva vezanih za plodnost”.

Vesna Dimitrijević Srećković je autor i koautor brojnih naučnih radova i knjiga iz svoje struke, učesnik značajnih svetskih medicinskih kongresa, skupova i predavanja. Knjigu “U slavu rađanja i duhovnog traganja” izdala je Izdavačka fondacija Srpske Pravoslavne Crkve Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, a prezentaciju je uz blagoslov Episkopa niškog Arsenija organizovala Crkvena opština Dimitrovgrad i jerej Siniša Buvač.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar