Gimnazija u Bosilegradu obeležila 81 godinu postojanja i rada

Gimnazija u Bosilegradu obeležila je 81 godinu postojanja i rada. Tim povodom u Centru za kulturu održan je kulturno-umetnički program, javlja NRTV – Bosilegrad.

U uvodnom izlaganju voditelji programa upoznali su prisutne sa istorijatom instuticionalnog obrazovanja u bosilegradskom kraju, kao i sa otvaranjem Gimnazije.

Prisutne je pozdravio direktor Vladimir Grigorov.

„Prethodne dve godine morali smo da dobijemo bitku na dva polja – jedno je uvođenje elektronskih dnevnika i digitalizacija nastave, što je veoma uspešno odrađeno, a drugo je pandemija koju smo takođe uspešno prebrodili. Imamo razloga za zadovoljstvo postignutim rezultatima, ali istovremeno i težak zadatak za ubuduće“, izjavio je Grigorov.

Daniel Zarev, član Opštinskog veća čestitao je praznik profesorima i učenicima u ime lokalne samouprave, predsednika opštine Vladimira Zaharijeva i predsednika Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji Stefana Stojkova. Zarev je predao direktoru Gimnazije na dalju nadležnost i postupanje Odluku Nacionalnog saveta o vraćanju prvobitnog naziva Gimnaziji „Kneginja Marija Lujza“.

U nastavku programa učenici su recitovali stihove na bugarskom i srpskom jeziku, izvodili poznate muzičke numere i moderne plesove.

Povodom godišnjice ove ustanove održani su turniri u malom fudbalu, odbojci, skoku u dalj, stonom tenisu i šahu, kao i likovni, literarni i foto konkurs. Direktor Gimnazije je najboljima uručio priznanja i knjige.

Bosilegradska Gimnazija je po prvi put otvorila vrata pod nazivom „Kneginja Marija Lujza“ 5. novembra 1941. godine ukazom bugarskog cara Borisa III. Posle 1945. godine promenila je naziv u Gimnazija “Ivan Karaivanov”, a od 1990. godine do danas radi pod imenom Gimnazija. Ova obrazovna ustanova dala je najveći broj visokoobrazovanih ljudi po broju stanovnika u nekadašnjoj SFRJ, informiše NRTV – Bosilegrad.

J. P.

Izvor i foto: NRTV – Bosilegrad

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar