Tragikomedija “Sećanje vode” leskovačkog teatra na BTF-u

Treće veče međunarodnog pozorišnog festivala “Balkan Teatar Fest” donelo je dimitrovgradskoj publici predstavu “Sećanje vode” Narodnog pozorišta iz Leskovca.

To je tragikomedija engleske književnice Šile Stivenson, koja govori o porodičnim odnosima, u kojoj je prisutan slatkorečivi humor, ali i teški dramski monolog. Rediteljka Olja Đorđević je napravila komičnu priču kroz koju se prožimaju nesrećni životi tri sestre koje su se nakon dugo vremena okupile da sahrane svoju majku.

Delo po kojoj je predstava rađena napisano je 1996. godine, a 4 godine kasnije je dobilo prestižnu britansku nagradu “Lorens Olivije” za najbolju komediju.

Glumac i direktor leskovačkog teatra Dragan Boža Marjanović je nakon predstave rekao da Dimitrovgrad ima divnu publiku i dugo godina neguje pozorište, pohvalivši organizatore festivala jer, kako kaže, napraviti festival u današnje vreme je podvig i praznik za pozorište. Njemu je drago što ovaj grad može da se ponosi “Balkan Teatar Festom” i poželeo festivalu da dugo traje.

“Jako mi je drago ako smo uopšte uspeli da publiku nateramo da razmisli malo jer ovo jeste komedija. Ona je dobila u Engleskoj nagradu za najbolju komediju. Ovo jeste zaista komedija, ali ona sadrži u sebi i dramski momenat koji je vrlo izražen. To je ustvari priča o odnosima unutar porodice. Priča je sa idejom da nas navede da li dovoljno posvećujemo jedni drugima pažnju dok smo živi. Kada naš drag ode, uvek ostane ono nedorečeno. Da li smo možda mogli više. Da li smo trebali da kažemo nešto što smo prećutali. Da li smo možda trebali da budemo ljubazniji. Da li smo trebali da odvojimo možda više vremena, ali tad je najčešće kasno. Ova predstava ulazi pod kožu da tako kažem sa jedne strane. Sa druge strane je specifična zbog toga što su u pitanju sestre. Opet je to jedan ženski svet, unutar koga se pojavljuju dva muškarca kao da su pala sa druge planete. Ako smo uspeli da dočaramo i da iznesemo ovu priču pred publiku, veoma nam je drago, a pogotovo što smo mi posle 10 godina pauze ponovo ovde kod vas. Veliko je zadovoljstvo biti ovde i mogu da obećam da ćemo doći ponovo sasvim sigurno, ne samo na festival, nego možda da razmenimo i neku predstavu, da dođemo na klasično gostovanje”, kazao je Marjanović.

Glumica Petra Dimitrijević rekla je za lokalne medije da je prvi put u Dimitrovgradu i na ovom festivalu i dodavši da voli kada je sala puna i kada predstava uspe da iskomunicira sa publikom. Njoj je uvek drago kada u razgovoru sa publikom sazna da ju je navela na razmišljanje, a publika je glumce pratila i disala sa njima.

“Kao i u životu svako ima neku svoju masku, nešto iza čega se skriva ili pokušava da se sakrije. Stvarno svi duboko u sebi imamo nešto što nas muči i što nas tišti i težimo celog života da nađemo sklad i mir. Ono što smo sa rediteljkom želeli da napravimo, pošto su u centru pažnje predstave tri sestre i svaka ima svoj karakter i svoju ulogu mi smo probali da izvučemo na površinu najspecifičnije za svaku od njih i da malo pocrtamo tu liniju. Njihove osobine temperamenta su zapravo odraz njihove majke, jer je majka najbliža i sve one žele da budu srećne”, istakla je Dimitrijević.

Festival će biti nastavljen u sredu, 9. novembra kada će se publici u velikoj sali Centra za kulturu od 19:30 sati predstaviti Narodno pozorište “Bora Stanković” iz Vranja. Glumci ovog teatra izvešće komad “Ministarka” u režiji Vladimira Lazića.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić / Ivo Tomov

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar