Ekološki protest “Pravda za Musuljsku reku” 11. novembra u selu Musulj

U petak, 11 novembra u 12:00 časova, Inicijativni građanski komitet „Eko Krajište” organizuje treći po redu protest pod nazivom “Pravda za Musuljsku reku”.

Organizatori protesta pozivaju sve meštane sela Musulj, Barje, Gornje i Donje Ljubate i Bosilegrada da se priključe protestu koji će biti održan u selu Musulj, kod mahale „Filipovci“(„Ornici“).

Kako se navodi u saopštenju cilj protesta je sprečiti izgradnju mini hidroelektrane i uništavanje Musuljske reke i svih zaštićenih retkih biljnih i životinjskih vrsta u njoj, kao i trovanje reke otrovnim materijama iz Rudnika „Grot”.

U saopšenju se dalje kaže da je Opštinska uprava u Bosilegradu omogućila preduzeću „IG Sistem“ iz Vranja da nastavi sa radovima na izgradnji MHE „Orniče“ rešenjem broj: 351-105/2022 od 18.07. 2022. godine, bez uslova Zavoda za zaštitu prirode.

“Preduzeće „IG Sistem“ iz Vranja i opštinska uprava Bosilegrad su ugrozili živi svet i čoveka u dolini Ljubatske reke, Lisinskog i Vlasinskog jezera, zbog toga što su postavljanjem cevi u korito reke pokrenuli rečne nanose i sedimente u Crnoj reci nastale višedecenijskim ispuštanjem teških metala iz rudnika „Grot“ i flotacijskog jalovišta u Krivoj Feji”, stoji u saopštenju.

Inicijativni građanski komitet „Eko Krajište” poziva ekološke aktiviste i ljubitelje prirode iz sliva reka Pčinje, Vlasine, Vrle i drugih reka da im se pridruže na protestu kako bi spasili reke i odbranili prostor od planiranih rudarskih aktivnosti gde su mini hidroelektrane preduslov da bi njihova aktivnost bila uspešna.

A. Todorov

Izvor i foto: Inicijativni građanski komitet „Eko Krajište”

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar