Izbori za NS: U nedelju se glasa za savete nacionalnih manjina

U nedelju, 13. novembra održavaju se izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, a predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević kaže za RTS da se ovi izbori održavaju po sličnom pricipu kao i ostali, s tim što se pored primene odredbi Zakona o izboru narodnih poslanika, primenjuju i odredbe Zakona o savetima nacionalnih manjina

Ovo je treći put da se održavaju ovi izbori – prvi su održani 2014, a drugi 2018. Poslednji izbori zakazani su 5. septembra za 13. novembar. Održaće se u redovnom terminu od 7:00 do 20:00 časova.

Proglašeno je 50 lista za 19 nacionalnih manjina koji se biraju neposrednim putem, a izbore sprovodi RIK koji čine birački odbori koji se sastoje od predsednika odbora sa četiri člana koji imaju svoje zamenike.

Rezultati izbora proglašavaju se 96 časova od momenta zatvaranja biračkih mesta, ako nije uloženo neko pravno sredstvo ili ako RIK ne ponovi glasanje. Kako se završavaju izbori za pojedini savet, u roku od 20 dana, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava zakazuje sednice saveta. Nakon toga, oni se sastaju, biraju predsednika i nastavljaju svoj rad.

Izgled glasačkih listića

Predsednik RIK-a ističe da su birači pripadnici nacionalnih manjina koji su upisani u poseban birački spisak nacionalnih manjina. Izbori će se održati na 949 biračkih mesta.

“Što se tiče ukupnog broja birača, a samim tim i glasačkih listića, štampano je 484.807 glasačkih listića, koliko je i birača. Do petka se vrši i dodatan upis birača, postoji ta mogućnost i tada se konačno zaključuje spisak”, ističe Dimitrijević.

Glasački listići su štampani na papiru formata A4. Glasački listići boščnačke i mađarske nacionalne manjine štampani su na plavom papiru, sa okvirima različitih boja, a ostali listići su roze boje, sa okvirima različitih boja.

Za izbor članova nacionalnih saveta vlaške, grčke, nemačke, poljske, romske, ruske, slovenačke i ukrajinske nacionalne manjine glasački listići će biti na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom.

Za izbor članova nacionalnih saveta albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, egipatske, mađarske, rumunske, rusinske, slovačke i češke nacionalne manjine listići će biti štampani na srpskom jeziku ćiriličnim pismom i na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

Nadležnosti saveta nacionalnih manjina

Sredstva za finansiranje rada nacionalnih saveta obezbeđuju se iz budžeta Republike Srbije, budžeta autonomne pokrajine i budžeta jedinice lokalne samouprave, donacija i ostalih prihoda.

One brinu o ostvarivanju kolektivnih prava manjine, u pogledu kulture, obrazovanja, informisanja, zaštite jezika i pisma.

“Oni intenzivno sarađuju što sa republikom, što sa lokalnom samoupravom, gde su mnogi članovi saveta i odbornici ili poslanici. Za taj svoj rad u savetu dobijaju sredstva iz budžeta republike i lokalne samouprave, mogu iamti i svoja sredstva, osnivati privredna društva”, napominje Dimitrijević.

U Registar nacionalnih manjina koji vodi Ministarstvo za državanu upravu i lokalnu samoupravu upisane su 23 zajednice. Saveti hrvatske, crnogorske, makedonske i goranske nacionalne manjine biraju se na elektorskim skupštinama.

Izvor: RTS

Foto: arhiva FAR-a

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar