Završen 16. Međunarodni pozorišni festival “Balkan Teatar Fest”

Šesnaesto izdanje međunarodnog pozorišnog festivala “Balkan Teatar Fest” zasjalo je punim sjajem, a ljubitelji teatra u Dimitrovgradu od 3. do 12. novembra imali su priliku da pogledaju šest kvalitetnih pozorišnih ostvarenja iz Srbije i Bugarske.

Publici su ponuđeni raznovrsni komadi profesionalnih teatara iz Vrace, Sofije, Plevena, Vranja. Leskovca i Niša, a zadovoljni su i organizatori, koji su se potrudili da poklonicima scenske umetnosti ulepšaju šest festivalskih večeri “na daskama koje život znače”.

Narodno pozorište iz Niša 11. novembra izvelo je komad “Heroj nacije”, koji je po tekstu Ivana Lalića režirao Spasoje Ž. Milovanović. Dramska matrica ove predstave se sve vreme poigravala sa tankom linijom između života i smrti, ali i sa granicom realnosti i onoga što nam mediji skokodnevno serviraju.

Ovo je predstava posvećena preranom preminulom glumcu niškog teatra Dragoslavu Saviću Safi, te kako kaže glumački ansambl, oni ovaj komad igraju u njegovu čast.

Festival je zvanično zatvoren 12. novembra kada se publici u velikoj sali Centra za kulturu predstavilo Dramsko – lutkarsko pozorište Ivan Radoev iz Plevena predstavom “Čovek iz Podolska”, po tekstu ruskog dramaturga Dmitrija Danilova i u režiji Vasila Vasileva.

Poznati bugarski pozorišni reditelj i dobitnik prestižnih nagrada Vasil Vasilev uspeo je da na psihološki način prikaže neočekivani lik policajca intelektualca. Po oceni publike, a i organizatora ovaj komad je možda i najbolja predstava ovogodišnjeg festivala.

BTF je organizovao Centar za kulturu, pod pokroviteljstvom Opštine Dimitrovgrad i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić / Boris Lazarov

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar