Pojačana kontrola saobraćaja narednih dana

Narednih dana se na putevima u Srbiji očekuje pojačana kontrola saobraćaja. Ovo je za RTS izjavio Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije. Očekuje da u periodu slava građani pokažu odgovornost u saobraćaju i napominje da je za prvih deset meseci ove godine iz saobraćaja isključeno 50.000 vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola, što je za 10.000 više u odnosu na prošlu godinu.

Radenković ističe da jedan broj vozača nakon konzumiranja alkohola na slavama upravlja vozilom, što ne bi trebalo da bude tradicija i zato je taj prekršaj uvek u fokusu policije.

“Već nekoliko godina u nizu svaka kontrola saobraćajne policije podrazumeva i obavezan alko-test, tako da očekujem da u periodu slava koji je pred nama građani pokažu jedan nivo odgovornosti u saobraćaju i da ne dozvole da jednom pogrešnom odlukom – vožnjom pod dejstvom alkohola promene nepovratno i svoj život i živote svojih porodica”, naglašava Radenković.

Ukazuje da će 24 sata kontrolisati vozače širom Srbije, jer je već u ponedeljak velika slava – Aranđelovdan, a nakon toga još niz slava u decembru i januaru, te će saobraćajna policija pojačano kontrolisati na terenu ne samo alkohol, nego i druge prekršaje.

Poručuje da je brzina uzročnik broj jedan saobraćajnih nezgoda, kao i da je svaka druga saobraćajna nezgoda sa poginulim licima posledica prebrze vožnje, ali da se alkohol na listi problema kotira odmah uz brzinu.

Prema njegovim rečima, za prvih deset meseci od početka godine u svakoj sedmoj saobraćajnoj nezgodi sa poginulim licima učestvovao je vozač pod dejstvom alkohola. To će, kako kaže, biti jedan od strateških prioriteta saobraćajne policije, da se što više vozača pod dejstvom alkohola isključi iz saobraćaja pre nego što izazovu saobraćajnu nezgodu.

U ovoj godini 485 ljudi je izgubilo život u saobraćajnim nesrećama, a oko 16.000 je povređeno, kaže Radenković i dodaje:

“Kada to poredimo sa prošlom godinom, sa jedne strane je dobar podatak da smo uspeli da smanjimo ukupan broj saobraćajnih nezgoda, za oko 1.000 nezgoda je manje, a i oko 1.000 povređenih je manje, ali ono što nije dobro i što bi zaista trebalo da zabrine sve nas je da smo imali 50 poginulih više”.

Radenković napominje da Radna grupa za donošenje novog zakona trenutno zaseda i veruje da će vrlo brzo imati neka nova rešenja.

A. Todorov (izvor: RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar