Povodom Međunarodnog dana tolerancije uručene tradicionalne godišnje medijske nagrade

Nagrade za najbolje medijske priloge o borbi protiv diskriminacije i one koji promovišu ravnopravnost i toleranciju dodelili su 16. novembra, povodom Međunarodnog dana tolerancije, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu.

Novinarka Cenzolovke Danica Đokić dobitnica je Godišnje nagrade za toleranciju u kategoriji onlajn medija. Ona je nagradu dobila za tekst „Novinarke ustaju protiv nasilja prema drugim ženama, ali o seksualnom uznemiravanju u redakcijama i dalje ćute”, koji govori o novinarkama koje su podelile svoja iskustva i potvrdile da seksualno uznemiravanje u medijima postoji, ali da je to i dalje tema o kojoj se ne govori.

Tekst je nastao u okviru Škole digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije.

Prvu nagradu u kategoriji portala Danica Đokić je podelila sa Aleksandrom Trajković, novinarkom Radio-televizije Srbije, koja je nagrađena za tekst „Devojčice nam uhode, pipkaju i siluju rođaci, komšije i drugari – zašto i dalje žmurimo?”

Drugo mesto pripalo je Vesni Mikić Radosavljević, novinarki portala Glavne, za tekst „Radnice na određeno – kažnjene zbog trudnoće i porođaja”.

Treću nagradu dobio je Aleksandar Nastevski, novinar potrala Nova.rs, za istraživački pristup u radu na temu „Menstrualno siromaštvo, ignorisana kriza javnog zdravlja u Srbiji i Hrvatskoj”.

Na konferenciji povodom Međunarodnog dana tolerancije „Pogled u budućnost“ dodeljene su godišnje novinarske nagrade i za priloge objavljene na televiziji i radiju, kao i za tekstove u štampanim izdanjima.

U kategoriji štampanih medija prva nagrada nije dodeljena, dok je druga pripala Andrijani Cvetićanin za tekst u Politikinom nedeljnom dodatku Magazin koji je imao za cilj upoznavanje javnosti s radom i značajem Biblioteke Saveza slepih Srbije.

Treća nagrada otišla je Bogdanu Petroviću za tekst u magazinu Optimist „Nije lako biti LGBT+ tinejdžer”.

U kategoriji televizije i radija prvo mesto osvojio je Rade Ranković za prilog u okviru serijala „Da nam nije autobiografija o mom narodu”, produkcijske grupe Mreža, emitovan na RTS-u.

Sandra Mandić je za prilog „Glas ljudi bez penzije”, emitovan u okviru serije „Male velike priče” na Insajder TV, dobila drugu nagradu.

Treća nagrada dodeljena je Katarini Tomović za prilog „Nepristupačna pristupačnost“ o problemima sa kojima se sreću osobe sa motoričkim hendikepom, emitovanom u produkciji novinske agencije FoNet.

„Posebno se zahvaljujemo novinarima i našim prijateljima iza kamera, koje smatramo izuzetno važnim partnerima u promociji tolerancije, ravnopravnosti i principa nediskriminacije. Njihove reči dopiru do miliona naših sugrađana, utiču na formiranje stavova i oblikuju naše ponašanje”, istakla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Piše: Una Grekulović

Foto: ravnopravnost.gov.rs

Izvor: Cenzolovka

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar