VIDEO: Ekipa “Petačinska šušenica” pobednik manifestacije “Dani caribrodske šušenice”

U Dimitrovgradu je minulog vikenda održana tradicionalna gastro-turistička manifestacija “Dani caribrodske šušenice”. Preko 20 hiljada turista i posetilaca prvenstveno iz Bugarske, ali i iz Srbije došlo je u gradić na krajnjem jugoistoku zemlje kako bi probali čuvenu šušenicu.

Manifestacija je okupila preko 230 izlagača, od čega 60 proizvođača šušenice i mesnih proizvoda, kako dimitrovgradskih, tako i iz raznih krajeva Srbije. Na štandovima su se pored glavnog proizvoda takozvane “šušenice“, dimljenog svinjskog mesa, našli različiti mesni i mlečni proizvodi, proizvodi domaće radinosti – med, ajvar, ljutenica, marmelada, prirodni sokovi, domaća rakija, vino, ručni radovi i dr.

Čast da otvori ovaj događaj pripala je predsedniku opštine Vladici Dimitrovu koji je tom prilikom rekao da je cilj manifestacije da se sačuva vrednost i tradicija ovog kraja. Prema njegovim rečima, ovo je bila prilika da Dimitrovgrad pokaže šta sve može da ponudi turistima iz dve susedne zemlje.

“Ova manifestacija podiže BDP gradu. Brojna poljoprivredna gazdinstva se spremaju upravo za ovaj događaj. Dobar deo ljudi sve što proizvede u domaćoj radinosti od turšija, kompota, ajvara pa do raznoraznih mesnih i mlečnih prerađevina bukvalno sve proda. Mi smo pokrenuli inicijativu za zaštitu brenda još ranije i ja očekujem da uskoro šušenica bude brendirana”, naveo je predsednik opštine.

Direktor Turističke organizacije Caribrod Vasil Andrejev je istakao da je ova manifestacija uzdigla opštinu Dimitrovgrad i pozicionirala je na mapi manifestacionog turizma u Srbiji veoma visoko.

“Kada smo davne 2015. godine krenuli nismo znali šta da očekujemo od ove manifestacije. U zadnjih nekoliko godina manifestacija je krenula nama da diktira ritam i mogu slobodno reći da je čak i prevazišla okvire naše opštine. Svake godine nekim novim segmentom se trudimo da unapredimo ovaj događaj, svake godine imamo sve više izlagača i glavni cilj svega ovoga što smo radili poslednjih nekoliko godina jeste da podstaknemo poljoprivredu ovog grada, a da lokalna samouprava i Turistička organizacija Caribrod vrše promociju tih proizvoda”, kaže Andrejev.

Promoter “Dana caribrodske šušenice” i ove godine bio je poznati kuvar Stambol Geštamov, poreklom iz dimitrovgradskog sela Kusavrana koji živi i radi u Beogradu. Naveo je da je u okviru manifestacije održana i radionica kuvanja za decu čiji je glavni cilj da se pripremi zdrava hrana bez puno masnoće.

“Kad smo krenuli sa ovom manifestacijom bilo je veoma teško, ali malo pomalo, uz stručne i praktične savete kako da se spremi šušenica da bude autentična iz našeg kraja, uspeli smo da je podignemo na jedan zavidan nivo”, kazao je Geštamov.

Žiri u sastavu Stambol Geštamov, Saško Kolev i Boris Lazarov nije imao lak zadatak prilikom ocenjivanja uzoraka, ali je na kraju doneo odluku da pobednik ovogodišnje manifestacije bude ekipa “Petačinska šušenica” kojoj je pripala prva nagrada za najblagu šušenicu, kao i 2016. godine. Drugo mesto osvojila je ekipa “Pirotsko zlato”, a treće “Cvetkov – Lukavica”. Za najlepše uređen štand nagradu je osvojila ekipa “Stefanovo ognjište”.

Tokom celog dana, 19. novembra za dobru atmosferu u centralnoj gradskoj ulici pobrinuli su se voditelji programa Helena Stojanov i Boris Lazarov, a publiku su zabavljali vokalni solisti Dejan Todorov i Helena Stojanov, Caribrodski orkestar i lokalni bendovi, među kojima i Smilovska banda. Ljubiteljima folklora predstavilo se Kulturno-umetničko društvo Caribrod uz pratnju narodnog orkestra Centra za kulturu sa raznovrsnim koreografijama.

Na samom kraju prvog dana ovog događaja posetioci su mogli da uživaju u pesmama poznatog folk pevača Miroslava Ilića, a nakon koncerta organizovana je i žurka iznenađenja za ljubitelje elektronke muzike koju je priredio DJ Marko Škorić iz Beograda.

Pogledajte najzanimljivije detalje koje je snimila ekipa FAR TV-a.

Novinar: Aleksandar Todorov
Snimatelji: Stefan Pavić / Ivo Tomov
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2022.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar