Eva Rančić: Ljubav prema pisanoj reči javila se još u detinjstvu

U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu sinoć je održano književno veče na kome je pirotska pesnikinja Eva Rančić predstavila deo svog stvaralaštva. Ljubitelji pisane reči upoznali su se sa zbirkama pesama: ,,Iza crte”, ,,Anahoret” i ,,Put od kristala”, prozno-lirskim zapisima ,,Ljubavnik sunčeve kćeri” i poemom ,,Crno sunce”. O stvaralaštvu pirotske književnice govorila je Dragana Pešaković, urednica kulturno-javne i izdavačke delatnosti u biblioteci.

Ekipa portala FAR razgovarala je sa Evom Rančić o brojnim temama.

Kada ste počeli da se bavite pisanjem i u čemu nalazite inspiraciju?

Ljubav prema pisanoj reči javila se još u detinjstvu. Odrasla sam u porodici u kojoj se ljubav prema knjigama negovala. Odrasla sam okružena knjigama i to je za mene bio jedan magičan svet koji me je još kao dete opčinjavao. Što se nadahnuća tiče, to može biti bilo šta, recimo muzika, knjige, nekada samo neka reč koju usput čujem. Na to pitanje ne mogu dati kratak odgovor, ali u principu vrlo je jednostavno. To je trenutak koji se ili uhvati ili propusti.

Koliko ste do sada objavili knjiga i zašto Vas baš privlači poezija?

Do sada sam objavila sedam knjiga, pet zbirki poezije, jednu kratke proze i jednu poemu. A zašto me privlači poezija? Ne znam, možda zbog melodije, zbog lirike, zbog načina na koji opisuje suštastveni doživljaj sveta onoga ko piše, a u čijim se redovima može pronaći svako ko čita, zbog odgovora koji se otkrivaju samo kroz reči pesnika, možda zbog toga što se sa malo reči saopštavaju velike istine upravo kroz poeziju i još toliko toga.

Vaša dela su prevođena i na bugarski jezik. Kako su prihvaćena među čitalačkom publikom u Srbiji i Bugarskoj?

Moje pesme su štampane u jednoj zajedničkoj zbirci. Sa publikom na književnim večerima uvek imam jako topao i neposredan kontakt. Druženje sa publikom inače jako volim.

Šta trenutno pripremate i kakvi su vaši dalji planovi?

Trenutno je u pripremi nova zbirka pesama, ali o njoj možemo razgovarati kada izađe iz štampe.

Biografija

Eva Rančić je rođena u Pirotu gde živi i stvara. Autor je sedam knjiga – pet zbirki poezije, jedne kratke proze i jedne poeme. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja. Član je pesničke grupe „Avangarde će uvek postojati“, koja okuplja pesnike osobene stilske poetike. Pesme su joj prevođene na bugarski jezik. Objavljene su u brojnim zbornicima, časopisima i antologijama savremene srpske književnosti.

A. Todorov

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar