Fond “Nemačka pomaže” i organizacija ASB donirali medicinsku opremu Domu zdravlja

U okviru projekta “Jačenje kapaciteta zdravstvenih centara na Zapadnom Balkanu u borbi protiv posledica pandemije virusa C-19”, koji sprovodi nemačka humanitarna organizacija ASB, a donira fond “Nemačka pomaže”, dimitrovgradskom Domu zdravlja donirana je medicinska oprema.

Direktor Doma zdravlja Robert Petrov je u izjavi za medije istakao da saradnja zdravstvene ustanove u Dimitrovgradu i organizacije ASB datira još od početka migrantske krize, 2015. godine.

“Dobili smo medicinsku opremu u vrednosti od 9.000 evra, a radi se o EKG aparatu, defibrilatoru, sterilizatoru, aparatima za merenje krvnog pritiska i koncetratoru kiseonika. Mi posedujemo takvu opremu i koristimo je u svakodnevnom radu, ali zanavljanje novom opremom nije na odmet”, kaže Petrov.

Direktor kancelarije ASB-a za Srbiju Gordan Velev rekao je da od početka pandemije u martu 2020. godine ASB pomaže medicinskim centrima u jugoistočnoj Evropi, a samo u okviru ovog projekta je za sedam medicinskih centara u Srbiji obezbeđena oprema u vrednosti od 63.000 evra.

“ASB radi najviše u oblasti socijalne zaštite i humanitarne intervencije, tako da nam je ovo izlet u zdravstvo, ali budući da je kovid desetkovao različite segmente naše države, ne samo ljudstvo, nego i opremu, treba uvek biti u pripravnosti za neki eventualni sledeći talas koji može da bude ozbiljniji. Nastavićemo i ubuduće saradnju sa opštinom Dimitrovgrad i pratićemo šta joj je još potrebno, kako njoj, tako i Pirotskom okrugu”, naveo je Velev.

Nemačka humanitarna organizacija ASB je u Srbiji prisutna od 1999. godine. U periodu od 23 godine, kroz preko 50 projekata pomoć je dobilo oko 70.000 osoba. Ukupna vrednost implementiranih projekata je veća od 40 miliona evra, doniranih od strane Evropske unije, Vlade Federalne Republike Nemačke, USAID i drugih institucionalnih i privatnih donatora.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar