Predstavljen roman “Zaglavljeni u vremenu” Negoslava Đorđevića

U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” sinoć je predstavljen roman “Zaglavljeni u vremenu” pirotskog pisca Negoslava Đorđevića. Na književnoj večeri su pored autora romana govorili Dragana Pašaković, urednica kulturno-javne i izdavačke delatnosti u biblioteci i književni kritičar Milorad Kostić.

Đorđević je u izjavi za medije rekao da je roman “Zaglavljeni u vremenu” drugo prošireno izdanje romana “Izdaja i zločin” koji je objavljen 2006. godine.

“Motiv za moj prvi roman je bio oslobađanje nekog mog psihološkog tereta koji se u meni nagomilao usled ratnih trauma devedesetih godina, Kada je prošlo određeno vreme shvatio sam da nije iskorišćen sav potencijal književne građe prvog mog romana i onda sam mu se vratio, malo ga stilski preoblikovao i propratio sudbine glavnih likova koji su nosili radnju u prvom romanu i tako je zapravo nastao roman “Zaglavljeni u vremenu”, kazao je pisac.

Prema rečima autora, svi likovi u romanu su stvarni, s tim što su im imena zamenjena, ali ako knjiga pronađe put do stvarnih likova oni će se sami prepoznati. Navodi da je ovaj roman jedna antiratna poruka i dodaje da čitajući knjigu čitalac treba da shvati svu apsurdnost rata i ratovanja, da shvati da u ratu niko ne dobija i da svi zapravo gube i da je to osnovna poruka ovog romana.

Biografija

Negoslav Đorđević je rođen 1960. godine u staroplaninskom selu Velika Lukanja, opština Pirot. Od svoje petnaeste do trideset i treće godine života boravi van Pirota: Sarajevo – Beograd – Derventa – Slavonski brod, sa kraćim boravcima u Varaždinu i Banja Luci, da bi se početkom 1993. godine spletom životnih okolnosti i zbog raznih zbivanja u državi u to vreme opet skrasio u Pirotu.

Godine raspada SFRJ zatekle su ga u Slavonskom brodu, gde je kao pripadnik tadašnje Jugoslovenske narodne armije bio na službi. Doživljaje iz tog vremena pretočiće u svoj prvi roman ,,Izdaja i zločin“ koji je prvi deo romana “Zaglavljeni u vremenu”.

Autor romana je penzionisano vojno lice i diplomirani pravnik. Do sada je objavio tri romana: ,,Izdaja i zločin“ (2006), ,,List na vetru“ (2009), ,,Anka“ (2019) i ,,Zaglavljeni u vremenu“ (2022) čiji je izdavač Narodna biblioteka Pirot i predstavlja drugo dopunjeno izdanje romana ,,Izdaja i zločin“.

A. Todorov

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar