U Beogradu potvrđen virus gripa tipa B (Victoria)

Nacionalna referentna laboratorija za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” pored slučaja gripa AH1, registrovanog na teritoriji Vojvodine, potvrdila je i slučaj infekcije virusom gripa tipa B (Victoria) u Beogradu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje “Batut”.

Kako se navodi u saopštenju, od 21. do 27. novembra u Srbiji je registrovan 6.901 slučaj obolevanja od oboljenja sličnih gripu, kao i ukupno 19.177 slučajeva obolevanja od akutnih respiratornih infekcija.

Najveći broj obolelih registrovan je u uzrasnoj grupi od 0 do 4 godine, a zatim od 5 do 14 godina.

Najviša stopa incidencije je u Braničevskom, Rasinskom i Jablaničkom okrugu.

Dodaju i da se registruje blagi porast broja obolelih od akutne respiratorne infekcije i stabilan trend oboljenja sličnih gripu.

Na osnovu laboratorijske potvrde od strane Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”, u prethodnoj nedelji, u cirkulaciji su rinosincicijalni virus (RSV) i adeno virusi.

Infekcije rinovirusima, respiratornim sincicijalnim virusom, adenovirusima i parainfluenca virusima mogu izazvati oboljenja slična gripu, sa sličnim simptomima, podsećaju iz “Batuta”.

U Evropi procenat pacijenata sa simptomima oboljenja sličnih gripu i akutnih respiratornih infekcija koji su bili pozitivni na virus gripa porastao je na 14 odsto, za jedan odsto više u poređenju sa prošlom nedeljom.

Kako dodaju, ovo je treća nedelja zaredom u kojoj se procenat pozitivnosti održava iznad epidemijskog praga od 10 odsto.

Nemačka, Kazahstan, Kirgistan, Malta, Portugalija, Rumunija, Rusija, Turska i Velika Britanija prijavile su široku rasprostranjenost aktivnosti gripa i/ili najmanje srednji intenzitet.

Francuska, Nemačka, Španija, Izrael, Italija, Kirgistan, Kazahstan, Luksemburg, Moldavija, Portugal i Uzbekistan prijavile su sezonsku aktivnost iznad 10 odsto.

Virusi gripa tipa A i B potvrđeni su u okviru svih sistema nadzora, sa dominacijom podtipa AH3.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar