Vesna Nikolov predstavila svoju publikaciju “25 godina Arheološko-etnografske sekcije”

U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu predstavljena je publikacija “25 godina Arheološko-etnografske sekcije” autorke Vesne Nikolov.

Ekipa portala FAR razgovarala je sa Vesnom Nikolov o nastajanju Arheološko-etnografske sekcije, o samoj publikaciji, o saradnji između biblioteke i gimnazije, kao i o tome šta najviše krasi Dimitrovgrad na kulturnom planu.

Kako se došlo na ideju da se formira Arheološko-etnografska sekcija?

Ideja da se formira sekcija je nastala pre 25 godina na inicijativu profesora istorije u gimnaziji Asena Koceva i mene iz Zavičajne muzejske zbirke. Mi smo inače školski drugovi iz gimnazije i dogovorili smo se da radimo sa tom decom. On je pre toga imao časove istorijske sekcije u gimnaziji, ali smo rešili da jedan deo tih časova bude u biblioteci, odnosno u Zavičajnoj muzejskoj zbirci kako bi naše mlade sugrađane upoznali sa kulturom, nasleđem, arheološkim nalazima, lokalitetima, etnografijom i istorijom dimitrovgradskog kraja.

Šta predstavlja publikacija i šta je u njoj opisano?

Ova publikacija je na neki način zbir svega onoga što smo radili proteklih godina. Prvi deo publikacije je plan i program rada, odnosno šta sve sadrži ta sekcija. Zatim tu su prezentacije koje smo radili, kao i nastava u prirodi koja je bila omiljeni deo Arheološko-etnografske sekcije. Sve smo to želeli da okupimo na jednom mestu da bi polaznici sekcije imali jednu lepu uspomenu na te događeje i ta predavanja koja smo imali.

Koliko polaznika je prošlo kroz sekciju i kako ocenjujete saradnju između biblioteke i gimnazije?

U proteklih 25 godina je bilo preko 500 učenika gimnazije koji su posećivali ovu sekciju. Neke sekcije smo ujedinili pa smo tako na nekoj nastavi u prirodi bili sa članovima geografske sekcije. Što se tiče saradnje između biblioteke i gimnazije mogu da kažem da je odlična i nismo imali nikakvih problema. Kada smo krenuli sa formiranjem sekcije obavestili smo tadašnje direktore ovih ustanova i oni su to prihvatili. Saradnja je dala dobre rezultate jer su mladi više doznali o svom rodnom kraju.

Kada rezimirate Vaš četrdesetogodišnji rad u oblasti kulture, arheologije i teatra šta je ono što najviše krasi Dimitrovgrad na kulturnom planu?

Sve te delatnosti su na neki način povezane. Ja sam skoro 20 godina provela i u pozorištu. Tu je takođe rad i u Muzejskoj zbirci koji je za mene bio pravo zadovoljstvo, kao i Arheološko-etnografska sekcija. Moram de se osvrnem na još jednu delatnost ovde u biblioteci, a to je rad sa najmlađima, odnosno sa decom iz predškolske ustanove. Oni se od malena uče narodnoj tradiciji i upoznaju predmete koji su naši preci nekada upoznavali na veliko njihovo zadovoljstvo.

O Vesni Nikolov

Vesna Nikolov je rođena 1957. godine u Visočkim Odorovcima. Osnovnu školu i Gimnaziju je završila u Dimitrovgradu. 1982. godine diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na grupi za arheologiju. Od 1983. godine radi kao arheolog i prvo stručno lice u Zavičajnoj muzejskoj zbirci pri Centru za kulturu. Tokom svog radnog veka radila je na prikupljanju materijalnog kulturnog nasleđa dimitrovgradskog kraja. Učestvovala je u organizovanju mnogih izložbi, samostalno ili sa drugim organizacijama, kao i na arheološkim iskopavanjima ranovizantijskog utvrđenja na Gojindolskom kaleu (1984/85), antičkog puta Via Militaris (2010/11), a na poziv Muzeja Ponišavlja i na iskopavanjima u Pirotu. Nikolova je učesnik brojnih skupova i konferencija i autor nekoliko stručnih radova i izložbi. Organizator je i mnogih gostujućih izložbi iz drugih muzeja.

Vesna Nikolov je autor knjige-kataloga “Muzejska zbirka u Dimitrovgradu” (1999. i 2007) i koator knjige o crkvama i manastirima u dimitrovgradskom kraju “Vera i kamen” (2013. i 2018). Uporedo sa svojim radnim angažovanjem, počev od 1983. do 2008, Nikolova je bila i aktivan član pozorišta “Hristo Botev”, gde je učestvovala u petnaestak pozorišnih predstava, kao i u mnogobrojnim kulturnim i zabavnim programima. Ima preko 200 nastupa na domaćoj sceni i na scenama u zemlji i inostranstvu. 2008. godine povodom obeležavanja 120-godišnjice pozorišta dobila je plaketu ustanove za negovanje pozorišne umetnosti. Pored teatra, Nikolova se amaterski još od studentskih dana bavi i slikarstvom. Jedan je od inicijatora formiranja “Udruženja likovnih stvaralaca Dimitrovgrada”, sa kojim je učestvovala na preko trideset izložbi u Dimitrovgradu i mnogim drugim gradovima Srbije. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu radi od njenog osnivanja 1996. godine kao rukovodilac Zavičajne muzejske zbirke, gde pored stručnog rada na obradi, čuvanju i prezentaciji materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa sredine, radi i sa decom i mladima. Nikolova je ove godine povodom dana opštine Dimitrovgrad dobila opštinsko priznanje za poseban doprinos u očuvanju kulturne baštine i identiteta na teritoriji opštine.

A. Todorov

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar