Uvedena vanredna situacija na delu teritorije Pirota zbog iskliznuća voza koji je prevozio amonijak

Vagon kompozicije teretnog voza koji je prevozio amonijak iskliznuo je oko 17:30 časova na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja kod mesta Sopotski han, saopštila je Policijska uprava Pirot. Tom prilikom došlo je do curenja gasa i velike koncentracije gasa u atmosferu, te su iz MUP-a apelovali na građane koji žive u blizini da ne napuštaju svoje domove i da ne izlaze napolje.

RTS u MUP-u saznaje da je do nesreće došlo ispadanjem kompozicije od 20 cisterni iz šina od čega je najmanje jedna upala u korito reke Nišave, što je izazvalo burnu reakciju amonijaka u kontaktu sa vodom. Na lice mesta upućeno je 27 vatrogasaca sa 10 vozila.

Železnički saobraćaj je u prekidu. Zbog slabe vidljivosti, u prekidu je i saobraćaj između Pirota i Bele Palanke na auto-putu i magistralnom putu, a alternativni putni pravac je preko sela Ponor.

Uvedena vanredna situacija na delu teritorije Grada Pirota

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota i komandant Štaba za vanredne situacije obratio se večeras na konferenciji za novinare u prostorijama Policijske uprave Pirot, saopštivši da je, zbog curenja amonijaka nakon iskliznuća vagona teretnog voza na delu pruge kod Sopotskog hana, uvedena vanredna situacija na delu teritorije grada Pirota. Vasić je izjavio da je ekipa koja može da sanira curenje amonijaka stigla u Pirot i očekuju se dalje infomacije. Prve preporuke građanima su objavljene, a glavna je da ljudi ne izlaze iz domova, ne uključuju klima urađaje i ne otvaraju prozore kako ne bi ulazio spoljni vazduh, kazao je Vasić. On je rekao da sutra škole i vrtići iz predostrožnosti neće raditi u prepodnevnoj smeni, verovatno i popodnevnoj.

Na preporuku Gradskog štaba za vanredne situacije, Tigar Tajers i Tigar AD obustavili su rad u trećoj smeni i sutra u prepodnevnoj smeni, rekao je Vasić. On je dodao da je iz Doma zdravlja Pirot stigla informacija da se sa lakšim simptomima trovanja javila 51 osoba, a sedmoro njih je transportovano u Niš.

Vasić je istakao da očekuje da se situacija tokom noći stabilizuje i da vetar razveje oblak amonijaka, ali da je loša vest da se verovatno jedna vagon survao u Nišavu, što znači da će verovatno biti posledica za biljni i životinjski svet nizvodno od mesta događaja, javlja PI kanal.

Obaveštenje Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Pirota

Gradski Štab za vanredne situacije Grada Pirota objavio je HITNO obaveštenje građanima Pirota o tome kako treba da se ponašaju u situacijama kada je došlo do curenja amonijaka i formiranja oblaka amonijaka.

Hodom napustiti ugroženu zonu ili stan kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra. Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već preduzeti mere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine.

Voditi računa da ne dospe u vodotokove (reni bunari, crpišta, reke, potoci itd, obzirom da je već u koncentranciji od 0.3 mg/l opasan za ribe i planktone. Izbegavati upotrebu vode za piće sa otvorenih nalazišta i javnih česmi, obzirom da se oblak amonijaka lako rasvara u vodi pa postoji mogućnost da se na ovaj način amonijak unese u organizam.

Preporuka meštanima Staničenja da ne koriste vodu za piće

Povodom akcidenta koji se dogodio kod Sopotskog Hana oglasio se i direktor JP “Vodovod i kanalizacija” Pirot, Zoran Nikolić. On je rekao da je situacija pod kontrolom, ali se PREPORUČUJE meštanima Staničenja da do jutra, iz preventivnih razloga, ne koriste vodu za piće. U ranim jutarnjim satima stručnjaci Zavoda za javno zdravlje Pirot kontrolisaće ispravnost vode i dati zvanično saopštenje. Ova PREPORUKA se odnosi ISKLJUČIVO na selo Straničenje, rekao je Nikolić, javljaju Pirotske vesti.

Vladica Dimitrov: Ne očekuje se da veća koncentracija amonijaka stigne do Dimitrovgrada

Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov kontaktirao je dežurnu ekipu RTC, sa ciljem da informiše građane o dešavanjima kod Sopotskog hana. Prema rečima Dimitrova, ne očekuje se da veće koncentracije amonijaka stignu do Dimitrovgrada, ali je cilj da građani budu obavešteni o čemu se radi, ukoliko osete miris amonijaka, s obzirom da vetar duva iz pravca Pirota, objavljeno je na sajtu Radio-televizije Caribrod.

Oglasila se i firma “Srbija kargo”

Oglasila se i firma “Srbija kargo” i saopštila da je reč o o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na deonici Niš–Dimitrovgad, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac. Teretna kompozicija je u svom sastavu imala dvadeset vagon-cisterni, koje su u vlasništvu kompanije “Eliksir”. Zajednička železnička komisija za isleđivanje vanrednih događaja Infrastrukture železnice Srbije i “Srbija karga”, utvrdiće uzrok ovog akcidenta, navodi se u saopštenju, koje je objavio RTS.

Izvor: PU Pirot / MUP Srbije / FAR / PI Kanal / RTS / Pirotske vesti / RT Caribrod

Foto: Pirotske vesti

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar