Koje su prednosti uvođenja eAgrara

Novi informacioni sistem eAgrar koji će sa radom početi na proleće ove godine, uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

Prednosti ovog sistema, pored uštede vremena, mogućnosti onlajn registracije i podnošenja zahteva za podsticaje su i ti što će svi korisnici platforme imati detaljan uvid u sve podsticaje za koje su se prijavili uz mogućnost kontinuiranog praćenja statitiske podsticaja.

Dosadašnja praksa za upis u RPG zahtevala je od korisnika podsticaja odlazak na minimum 4 „šaltera“ i popunjavanje 89 podataka na 8 različitih obrazaca/priloga, od čega su se brojni podaci unosili više puta. Procenjeno je da je bilo potrebno odvojiti 4.5 sati za pripremu i podnošenje zahteva i 1320 dinara na ime taksi, provizija i za štampanje dokumentacije.

Sistem eAgrar stvoren je sa ciljem da se svi procesi prijave u RPG i prijave za podsticaje digitalizuju, što će za rezultat dati uštedu vremena, smanjenju troškova štampe neophodne papirologije i na kraju – isplatu podsticaja u istoj godini u kojoj su prijave i poslate.

Izvor: Agrosmart

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar