Izatovci – Zavičajni centar kao podrška opstanku sela

Dimitrovgradski deo Stare planine, za razliku od pirotskog i knjaževačkog, ne može da se pohvali velikim brojem posetilaca i turista. Inicijativa o prenameni napuštene školske zgrade u selu Izatovci pobudila je nadu da će se to promeniti. Uspostavljanje Zavičajnog centra kao kombinacije muzeja i turističko-informativne tačke, predstavlja i šansu sa ostanak jedne mlade porodice u selu.

Svetlana i Aleksandar Manić, ona diplomirani ekonomista, on kustos arheolog, sa sinom Joakimom, u fokusu su dela javnosti kao jedini bračni par sa bebom na ovoj planini.

Ideju uspostavljanja Zavičajnog centra podržali su i studenti Arhitektonskog fakulteta iz Beograda koji su izradili idejni projekat. Reči podrške pružene su i od institucija od kojih zavisi realizacija, ali je sa njima stiglo i prebacivanje nadležnosti sa jednih na druge.

Ekipa FAR-a posetila je Izatovci i porodicu Manić i razgovarala sa nadležnima u Dimitrovgradu.

Pogledajte priču u okviru TV serijala “Bugarska zajednica, sloboda govora i multikulturalnost kroz medijsku prizmu”.

Produkcija: Udruženje Emblema – FAR TV
2023.

Projekat “Bugarska zajednica, sloboda govora i multikulturalnost kroz medijsku prizmu – TV serija” se finansira sredstvima Bugarske pomoći za razvoj”

Проектът „Българска общност, свобода на словото и мултикултурализъм през медийната призма – ТВ сериал“ се финансира със средства по Българската помощ за развитие

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar