Upozorenje RHMZ-a na obilne padavine i jak olujni vetar

Od utorka (17. januara) posle podne do četvrtka (19. januara) ujutro oblačnost koja će u Crnoj Gori uslovljavati izuzetno obilne padavine (od 100 do 150 mm, lokalno i više) svojom periferijom zahvatiće zapadne delove Kosova i Metohije (uz količinu preko 100 mm), kao i jugozapadnu Srbiju, naročito oblast južno od linije Priboj – Prijepolje – Sjenica – Novi Pazar, gde će pasti od 40 do 80 mm kiše. Sneg se očekuje samo na najvećim visinama iznad 1500 – 1600 m. U ostalim krajevima Srbije znatno manja količina padavina, stoji na zvaničnom sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ)

Upozorenje na jak i olujni južni i jugoistočni vetar

U košavskom području i na planinama do 18. januara duvaće jak i olujni južni i jugoistočni vetar sa najjačim udarima na jugu Banata i u jugozapadnoj Srbiji u utorak uveče, noću i u sredu ujutro kada se očekuju udari vetra preko 25 m/s.

Rana najava snežnih padavina od 20. do 21. januara

U petak od jutarnjih sati sneg će početi da pada prvo na jugozapadu Srbije, a u toku dana i u subotu i u ostalim krajevima. U zapadnoj, jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiji stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 cm (najviše na planinama), dok će se u Vojvodini, Beogradu i Pomoravlju formirati manji snežni pokrivač, kažu u RHMZ-u.

Sastanak zbog najavljenih obilnih padavina

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije i preduzeće “Srbijavode” održali su sastanak kako bi preduzeli mere i podigli sistem na najviši nivo nakon najave RHMZ-a da će biti obilnih padavina na jugozapadu i jugu Srbije, saopštio je MUP.Oni će u narednim danima pratiti razvoj situacije na područjima gde su evidentirana kritična mesta i područja gde su u toku sanacioni radovi.

P. Videnov (RHMZ / MUP / RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar