Voće bi moglo slabije da rodi zbog visokih temperatura u ovom periodu

Od početka zime zabeležene su visoke temperature, koje nisu karakteristične za decembar i januar, te ovo baš i ne raduje proizvođače voća. Kod voćara postoji bojazan da bi voćarske kulture mogle da krenu ranije sa cvetanjem i da bi nakon toga temperature mogle da se spuste ispod nule. To bi prema rečima agrostručnjaka ugrozilo njihovu proizvodnju.

Agronomi kažu da se za sada u voćnjacima ne primećuju određene promene na biljkama, međutim, kako napominju, to ne znači da se one nisu probudile i da sokovi unutar njih nisu već krenuli. Stručnjaci ističu da za normalan razvoj voćke zahtevaju određenu sumu temperatura ispod 10 stepeni, što je oko 90 dana tokom godine.

Period zimskog mirovanja voćarskih kultura obuhvata duboko i ekološko mirovanje. Duboko mirovanje je karakteristično za sve voćke bez obzira na spoljnu temperaturu i traje tridesetak dana, dok u ovom periodu počinje ekološko zimsko mirovanje. Zbog toga, kako kažu, ako temperature u ovom periodu godine budu iznad 10 stepeni, voćke mogu da “krenu”, a prva koja reaguje je kasija, zbog čega ona i najviše strada. Odmah po nastupanju hladnijig dana sa mrazevima, sokovi koji su pokrenuti u voću se prekidaju, a to će se videti kasnije na proleće, kada se uočava sušenje grana, dodaju agronomi. Praksa je pokazala da je na visoke zimske temperature prema rečima stručnjaka najviše otporna jabuka i njoj najduže treba da reaguje na spoljne uslove.

Statistički pokazatelji govore da je u Srbiji pod voćem oko 185 hiljada hektara i da je najbolja godina u protekloj deceniji bila 2013. kada je realizovan prinos od 1,68 miliona tona voća.

Pripremio: P. Videnov (izvor: RTS / FAR)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar