Igor Vasilov izvadio Časni Bogojavljenski krst iz reke Dragovištice

Igor Vasilov (42) iz Bosilegrada ovogodišnji je pobednik takmičenja u vađenju Časnog krsta iz reke Dragovištice, javlja NRTV – Bosilegrad.

Obeležavanje praznika u gradskom hramu „Rođenje Presvete Bogorodice“ počelo je služenjem praznične liturgije, nakon koje je protojerej Zoran Stojanov obavio čin osvećenja Bogojavljenske vodice u crkvenoj porti.

Tradicionalno kod nekadašnje benzinske pumpe protojerej Stojanov osvetio je Časni i Životvorni krst, dajući blagoslov takmičarima. U ovogodišnjem nadmetanju učestvovalo je 12 ljudi, a Opština i Sportski savez opštine Bosilegrad obezbedili su medalje za sve učesnike. Crkvena opština Bosilegrad je pobedniku uručila osvećeni drveni krst i novčanu nagradu.

Vađenje Časnog krsta, koji predstavlja simbol zdravlja za sve koji učestvuju u ovom svetom činu i ovog puta izazvao je veliko interesovanje bosilegrađana. U našem gradu se redovno organizuje od 2005. godine, bez obzira na vremenske prilike.

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje svečano je obeležen i u nekim selima. Prazničnu liturgiju i svećenje vodice u hramu „Vaznesenje Gospodnje“ u selu Rajčilovci služio je otac Joan, nakon čega je održano takmičenje u vađenju Časnog krsta. Pobednik je Miki Zarev (26) iz naselja Laloš, koga je crkva nagradila osvećenom ikonom.

Veliko osvećenje Bogojavljenske vodice organizovano je i za meštane selu Donja Ljubata ispred crkve „Sveti Arhangel Mihail“.

Izvor i foto: NRTV – Bosilegrad

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar