Od početka godine razmenjeno više od 3 miliona elektronskih faktura

Od 1. januara nastupila je obaveza slanja, primanja i čuvanja elektronskih faktura za subjekte privatnog sektora koji su obveznici PDV-a putem Sistema elektronskog fakturisanja, što je u skladu sa Zakonom o elektronskom fakturisanju.

Državna sekretarka Ministarstva finansija Slavica Savičić istakla je da je od početka godine razmenjeno 3.065.630 elektronskih faktura, od čega 2.537.773 između privrednih subjekata, a 527.857 između korisnika javnih sredstava i privrednih subjekata, saopšteno je na zvaničnom sajtu Vlade Srbije. Savičić je rekla da to pokazuje da je privreda spremno dočekala sistem elektronskog fakturisanja, što je rezultat kvalitetnog dijaloga sa privredom, odnosno kontinuirane komunikacije u prethodnom periodu.

Prema njenim rečima, od 1. maja 2022. godine do sada ukupno je razmenjeno 10.312.749 elektronskih faktura, a korišćenje ovog sistema je besplatno i njegovom primenom očekuje se ubrzanje poslovnih procesa i unapređenje poslovanja kroz dodatnu pravnu sigurnost.

Državna sekretarka je ukazala na to da je za većinu privrednika koji koriste digitalne servise primena elektronskih faktura još jedan novi sistem koji je jednostavan za korišćenje i uputila poziv onima koji se do sada nisu prijavili da to urade što pre, a kao prvi korak neophodno je da imaju eID (elektronska identifikacija), stoji na sajtu Vlade Srbije.

P. Videnov (izvor: srbija.gov.rs)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar