MUP sprovodi prventivne mere za borbu protiv droga

Povodom informacija koje su se pojavile na društvenim mrežama i u medijima da su se na tržištu u Srbiji pojavile psihoaktivne supstance u obliku žvaka, tzv. kids droga i snus, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) obaveštava javnost da policijski službenici prilikom pronalaska bilo koje supstance za koju posumnjaju da je droga istu oduzimaju. U MUP-u kažu da se nakon toga vrši dalјe veštačenje u Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku kako bi se utvrdilo da li se radi o psihoaktivnoj supstanci, tj. drogi.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova u prethodnom periodu nisu pronašli tzv. kids drogu, a razne droge u obliku raznobojnih tableta koje podsećaju na bombone se pojavlјuju već decenijama, stoji u saoštenju.

Snus je duvanski proizvod i ne nalazi se na Spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci koji je određen Pravilnikom o utvrđivanju Spiska psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, što znači da nije droga.

Shodno navedenom, potrebno je da roditelјi razgovaraju sa svojom decom i da ih upozore na sve opasnosti sa kojima se mogu suočiti i da upozore decu da ukoliko dođu u kontakt sa ovakvim supstancama iste ne uzimaju. Policijski službenici MUP-a posebno prate bezbednosnu problematiku u školama i u zoni škola i u skladu sa tim preduzimaju sve potrebne mere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta, a sprovode i niz preventivnih aktivnosti vezanih za borbu protiv droga.

Iz MUP-a mole roditelјe, kao i ostale građane da pre delјenja ovakvih informacija posredstvom društvenih mreža iste dostave najbližoj policijskoj stanici, objavljeno je na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Izvor: MUP

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar