Tanasković: Više od 10 hiljada poljoprivrednika pruzelo eID broj za eAgrar

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da je za sedam dana više od 10.000 poljoprivrednih proizvođača preuzelo parametre za svoj eID broj, koji je prvi korak za pristup platformi eAgrar.

Ona je podsetila na to da se novi informacioni sistem eAgrar, koji će sa radom početi na proleće, uvodi u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa i promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

Kako bi dobili svoj eID, što je zapravo identifikacioni lični broj, poljoprivrednici koji poseduju pametne mobilne telefone treba da odu na šalter „Pošte“ i besplatno preuzmu parametre za eID, objasnila je ministarka.

Preuzimanje eID broja je samo prvi korak, dok će u drugom koraku zaposleni u poljoprivrednim stručnim službama pomoći svima koji nisu sigurni kako da se uloguju, navela je Tanasković.

Ona kaže da se ceo postupak može završiti za nekoliko minuta i još jednom pozvala poljoprivrednike da se obrate nekoj od 34 poljoprivredne savetodavne i stručne službe širom Srbije za sve informacije ili pojašnjenja.

Prema njenim rečima, oni poljoprivrednici koji ne poseduju pametne mobilne telefone treba da u MUP-u izvade kvalifikovani elektronski sertifikat (KES), koji u elektronskoj razmeni podataka zamenjuje potpis neke osobe, saopšteno je na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Opština Dimitrovgrad u saradnji sa Poljoprivredno savetodavnom i stručnom službom Pirot organizuje obuku za proizvođače kojima su potrebne sve neophodne informacije za kreiranje naloga, a pored današnjeg dana obuka će biti sprovedena i u petak, 27. januara od 9:00 do 15:00 časova u Odseku za poljoprivredu i zaštitu životne sredine u Balkanskoj ulici br. 12.

Izvor: srbija.gov.rs / FAR

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar