Vlada utvrdila novu maksimalnu cenu hleba

Vlada Srbije utvrdila je maksimalnu maloprodajnu cenu hleba od brašna “T-500” u iznosu od 57,00 dinara, dok je maksimalna proizvođačka cena 48,88 dinara, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu trgovine, javlja RTS.

Kako se navodi u vladinoj Uredbi, proizvođači hleba obavezni su da proizvedu i stave u promet hleb od brašna “T- 500” u količini od najmanje 30 odsto dnevne proizvodnje svih vrsta hleba

Vekna mora biti najmanje težine 500 grama i napravljena od 370 grama brašna “T-500”, 7,4 grama soli, 9,25 grama kvasca i 1,48 grama aditiva.

Prema Uredbi, najviša ukupna stopa marže, obračunata na neto fakturnu cenu hleba umanjenu za rabate i popuste, iznosi maksimalno šest odsto. Trgovci na malo koji prodaju hleb obavezni su da u strukturi dnevne nabavke svih vrsta hleba imaju najmanje 30 odsto hleba od brašna “T- 500”. Trgovci na malo koji prodaju hleb, mogu da vrate proizvođaču hleba do pet odsto od nabavljene količine na dnevnom nivou. Rok plaćanja proizvođaču hleba ne sme biti duži od 20 dana od dana prijema računa za isporučeni hleb.

Ova uredba stupiće na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku i važiće do 30. juna 2023. godine.

Izvor: RTS / Tanjug

Foto: pixabay

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar