Međunarodni dan NVO – Opredeljenost za saradnju civilnog i javnog sektora

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ukazalo je povodom 27. februara – Međunarodnog dana nevladinih organizacija, na veoma važnu ulogu koju civilno društvo, koje počiva na postojanju i radu nevladinih organizacija, ima u najrazličitijim oblastima društvenog života. Nevladin sektor podstiče, kreira i sprovodi brojne aktivnosti od direktnog značaja za dobrobit građana i građanki, stoji na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Kako se navodi, od posebne je važnosti za svako društvo i državu obezbeđivanje podsticajnog okruženja za funkcionisanje i dalji razvoj civilnog društva, ali i dijalog i uspostavljanje sistemske saradnje civilnog i javnog sektora, što predstavlja osnovu za kvalitetnije kreiranje i implementaciju javnih politika.

“Polazeći od tih načela i vrednosti, Vlada Srbije i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog kontinuirano sprovode različite i brojne aktivnosti kako bi podstakli partnerstvo ova dva sektora, partnerstvo koje je naročito važno u složenim reformskim procesima koji se sprovode”, kažu u resornom ministarstvu.

Naglašava se da je prošle godine usvojena Strategija za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine, koja prepoznaje potrebe za daljim unapređenjem saradnje i utvrđuje prioritete u Akcionom planu. Trenutno je fokus aktivnosti usmeren na formiranje Saveta za saradnju i razvoj civilnog društva, kao jednog od najvažnijih institucionalnih mehanizama saradnje javnog i civilnog sektora.

Povodom Međunarodnog dana nevladinih organizacija, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava poziva sve relevantne društvene aktere u Srbiji da prepoznaju značajan doprinos i istrajnost civilnog društva u unapređenju stanja u najrazličitijim oblastima, podrže njegov rad i dalji razvoj, te da kroz otvoreni dijalog i saradnju svi zajedno rade na kreiranju boljeg i kvalitetnijeg društva zasnovanog na demokratskim vrednostima, precizira se u saopštenju.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar