FAR i Emblema ukazali Opštini Dimitrovgrad na nezakonitosti u finansiranju medija

Udruženje građana “Emblema” predalo je Opštini Dimitrovgrad zahtev za otklanjanje nepravilnosti u postupku finansiranja projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2023. godini. Ovo udruženje, koje je ujedno i osnivač Internet Portala FAR, u dopisu koji je naslovljen na predsednika opštine, ukazalo je na nezakonitost koja je načinjena dodelom sredstava učesniku konkursa koji nije ispunjavao zakonom predviđene uslove.

U zahtevu je Opštini Dimitrovgrad predočeno da je jedan od učesnika konkursa, PR agencija Jmedija iz Pirota u privremenom prekidu obavljanja delatnosti od 22. jula 2022. godine i da kao takav nije mogao da učestvuje na konkursu niti da ovoj agenciji budu dodeljena sredstva. Opština Dimitrovgrad je upozorena da je opštinska komisija koja je ocenjivala kandidate i konkursnu dokumentaciju na konkursu, bila u obavezi da proveri ispunjenost uslova kandidata. Odluka da se PR agenciji Jmedija dodeli 620.000 dinara, po mišljenju advokata i stručnjaka za medijsko pravo, koje je konsultovao portal FAR, ocenjena je kao nezakonita. Od ukupno 10 odobrenih projekata, jedino je ovoj agenciji dodeljen puni iznos traženih sredstava.

Komisija za ocenu podnetih projekata u sastavu Jovan Bukovala, Dragan Stojanović i Gordana Ristić odlučivala je kako će skoro 14 miliona dinara iz budžeta Opštine Dimitrovgrad biti raspoređeno za finansiranje medijskih sadržaja u ovoj godini. U Rešenju o raspodeli sredstava po raspisanom Javnom pozivu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja od 21. februara 2023. godine objavljenog na zvaničnom sajtu Opštine Dimitrovgrad, javnost je saznala da će najviše sredstava biti dodeljeno medijima u vlasništvu kruševačkog biznismena Radoice Milosavljevića, bliskog vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci. Komisija je odlučila i to da Internet portal Far, bude jedini dimitrovgradski medij koji neće dobiti nikakva finansijska sredstva na ovom medijskom konkursu.

FAR

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar