U dimitrovgradskoj galeriji otvorena izložba “Zidni zapisi” Nataše Dejanović Dimitrijević

U galeriji “Metodi Meta Petrov” sinoć je otvorena izložba pod nazivom “Zidni zapisi” akademske slikarke Nataše Dejanović Dimitrijević.

Posetioci su imali priliku da pogledaju umetnička dela koja pripadaju apstraktnoj umetnosti rađenih u različitim tehnikama – ulje na platnu, mozaik i kombinovana tehnika.

“Veći deo ove postavke su deo mog doktorskog rada i to su slike koje su nastale u poslednjih desetak godina. To sam proučavala kroz istoriju, počevši od praistorijskih crteža u pećinama koje su ljudi crtali i ostavljali kao neki trag, zapis, kao neku poruku. Zatim sam se nadovezala na dalje periode u istoriji umetnosti preko vizantijskih crkava i mozaika i fresaka na zidovima koje su svojevrsni zapis na zidu do grafita koje možemo da sretnemo u XX i XXI veku i kao likovni izraz, a ne samo kao izraz nekog bunta i opet kao neku poruku do nekog virtuelnog zida kojeg danas svi koristimo koristeći drušvene mreže i internet komunikaciju gde ostavljamo poruku na neki nepostojeći zid, a ta poruka može da stigne za nekoliko trenutaka i na drugi kraj sveta. Meni naročito draga tehnika je kombinacija mozaika, grafita i reljefa koja je neki moj lični izraz i kojom ću se svakako baviti i u budućnosti. To je nešto što me pokreće da stvaram i dalje, zato što upotrebljavam razne materijale – kamen, pesak, slamu, kreč, blato, zemlju i tako dalje. U potrazi za nekom teksturom zida upotrebljavala sam neke materijale koji su se inače ranije koristili za građenje kuća i za zidove”, kazala je akademska slikarka.

Nataša Dejanović Dimitrijević rođena je u Vranju, radi kao profesor na Visokoj školi za vaspitače u Bujanovcu, a živi i stvara u Nišu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na slikarskom odseku, gde je i magistrirala. Zvanje doktora nauka stekla je na Fakultetu savremenih umetnosti u prestonici Srbije.

Ova slikarka je imala samostalne izložbe u Vranju, Beogradu, Nišu, Surdulici, Arilju, Ivanjici, Skoplju, Ohridu i Kavadarcima. Učestvovala je u preko 90 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i u više međunarodnih likovnih kolonija. Dobitnik je nekoliko nagrada iz oblasti slikarstva i mozaika. Član je ULUS-a, ULUPUDS-a i AIMC-a.

A. Todorov

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar