Podsećanje na 9. mart 1991. godine i prve velike demonstracije protiv režima jedne vlasti

Pre 32 godine na današnji dan 1991. godine u Beogradu su održane prve velike demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića, tokom kojih su poginuli policajac Nedeljko Kosović i učenik Branivoje Milinović. Demonstracije na Trgu Republike u Beogradu 9. marta 1991. godine su bile prvi veliki miting opozicionih stranaka protiv režima jedne vlasti.

Glavni zahtevi demonstranata 9. marta 1991. godine bili su smena generalnog direktora i četiri urednika Radio-televizije Beograd zbog teških optužbi i uvredljivih komentara na račun Srpskog pokreta obnove i drugih opozicionih stranaka.

Na zabranjeni miting na Trg Republike stiglo je oko 100.000 ljudi, iako je policija blokirala prilaze Beogradu.

Bila je to pobuna protiv režima i uređivačke politike državne televizije, koja je tada prvi put nazvana „TV Bastilja“. Oko podneva policija je krenula u razbijanje demonstracija, a lideri opozicije sklonili su se u Narodno pozorište, čija im je vrata otvorila tadašnja upravnica Vida Ognjenović.

Dok su se sa terase Narodnog pozorišta obraćali demostrantima, policija je stezala obruč i pokušavala da rastera građane ogromnim količinama suzavca, vodenim topovima, gumenim mecima i konjicom.

Demonstranti su pružali žestok otpor, zbog čega su počeli sukobi sa policijom.

Povređeno je više od 200 ljudi, a u Masarikovoj ulici poginuo je policajac Nedeljko Kosović, dok nešto kasnije policija upotrebljava vatreno oružje i ubija sedamnaestogodišnjeg Branivoja Milinovića.

Vlast je tada izvela tenkove na beogradske ulice, uhapšen je lider SPO Vuk Drašković i zabranjen rad televizije Studiju B i Radija B92.

Milošević je demonstrante nazvao „snagama haosa i bezumlja“.

Odgovor na silu stigao je sledećeg dana, jer su iz Studentskog grada ka Terazijskoj česmi krenuli studenti i tada je počela „plišana revolucija“.

Posle nekoliko dana protesta usvojeni su zahtevi, smenjeno je rukovodstvo RTV Beograd, ministar policije Radmilo Bogdanović podneo je ostavku, B92 i Studio B nastavili su rad, a iz zatvora je pušten Vuk Drašković.

Izvor: N1 / Fonet

Foto: balcanicaucaso.org

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar