NDNV na meti ekstremista, institucije da spreče fašizaciju društva

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorava javnost da ekstremističke desničarske organizacije postaju sve ozbiljnija opasnost po društvo, a nadležne organe i institucije još jednom poziva da primene zakone i sankcionišu pojedince i grupe koji pokušavaju da pravdu preuzmu u svoje ruke.

NDNV je godinama izložen pretnjama ekstremista, zbog toga što dosledno zastupa ideje otvorenog društva, medijskog profesionalizma i slobode medija.

“Zbog toga su naša organizacija i njeni predstavnici stalna meta ekstremističkih i neofašističkih grupa koje na različite načine pokušavaju da nas ućutkaju”, kažu iz NDNV-a.

Naglašavaju da je u sredu, 15. marta, na zvaničnu mejl adresu NDNV-a stigla nova pretnja koju potpisuje ekstremistički “Konzervativni pokret Naši”, u kojem iznose uvrede, te ovu organizaciju i portal Autonomija, čiji je NDNV izdavač, optužuju da su “strani plaćenici”, da vode “medijski rat protiv Rusije i Srbije” i “promovišu Ukrajinski neonacizam”.

U mejlu su ekstremisti posebno targetirali programskog direktora NDNV-a Dinka Gruhonjića i kolumnistu Autonomije, medijskog pisca Teofila Pančića.

Kako navode u NDNV-u taj ekstremistički pokret zagovara primenu ruskog modela po kojem se nezavisni mediji označavaju kao „strani agenti“, podgrevajući opasnu tezu da mediji i organizacije koji se projektno sufinansiraju i promovišu demokratske vrednosti predstavljaju eksponente zapada “kojima je jedini cilj vođenje medijskog rata protiv Rusije i Srbije.”

Iz NDNV-a pozivaju nadležne organe da istraže ovu ekstremističku orgazaciju koja otvoreno štiti interese druge države targetirajući domaće medije i organizacije.

“Ukoliko se država bude povlačila pred ideologijom zla i prebrojavanjem unutrašnjih neprijatelja, samo je pitanje trenutka kada će i institucije Srbije biti prepoznate kao “antiruske” jer koriste izdašne fondove “mrskog zapada”. A posle čega može da usledi samo “paljenje Rajhstaga”, naglašavaju iz NDNV-a i apeluju na sve institucije, ali i civilni sektor i građane, da se nedvosmisleno suprotstave fašizaciji društva i odbrane slobodu, dok je još imaju.

Izvor: NDNV

Novi Sad, 16. mart

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar