Završetak gasne interkonekcije sa Bugarskom na jesen

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa ambasadorom Republike Bugarske u Beogradu Petkom Dojkovim o napretku radova na izgradnji novog gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad, koji će omogućiti diversifikaciju izvora snabdevanja i veću energetsku bezbednost.

„Diversifikacija izvora i pravaca snabdevanja energentima je od velikog značaja za energetsku bezbednost naše države. Na jesen ćemo završiti izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom kojom ćemo se povezati sa izvorima prirodnog gasa iz Azerbejdžana, Kaspijskog regiona, kao i sa LNG terminalima u Grčkoj. Regionalna saradnja u snabdevanju gasom u jugoistočnoj Evropi je važna kako bismo zajedno sagledali potencijale izgradnje novih interkonekcija, potrebne kapacitete, potrošnju i mogućnosti obezbeđivanja stabilnog snabdevanja“, rekla je ministarka Đedović.

Ambasador Dojkov naglasio je da Bugarska i Srbija razvijaju aktivan dijalog u mnogim oblastima i da je poslednjih godina veoma uspešna saradnja u saobraćajnom i energetskom povezivanju.

On je istakao bugarsku podršku Srbiji u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, koja je finansijski podržala izgradnju gasne interkonekcije dve zemlje dajući time doprinos  većoj energetskoj sigurnosti i nezavisnosti, koja je posebno značajna zbog posledica rata u Ukrajini, stoji na zvaničnom sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

Izvor i foto: mre.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar