BIRN: Više od milion evra na konkursima dodeljeno mreži povezanih udruženja

BIRN i Građanske inicijative su predstavile istraživanje “Javni novac za tajne projekte” u kome su utvrdili da je više od milion evra na državnim konkursima dodeljeno mreži povezanih udruženja.

Prema ovom istraživanju, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju dodelilo je oko 360 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra, na konkursima za finansiranje nevladinih organizacija 2022. godine. Od toga je najveći deo – oko 308 miliona (2.6 miliona evra) otišao organizacijama koje nemaju kancelarije ili brojeve telefona, reference u oblastima za koje su konkurisale, niti su javno vidljivi rezultati njihovih projekata.

Projekt koordinator BIRN-a Tanja Maksić rekla je da novac koji se daje na konkursu većinom od lokalnih samouprava – 60 odsto, Republika daje 30 odsto, a 10 odsto pokrajinske vlasti.

Maksić navodi da je reč o velikom broju projekata koji su po sumama do 300.000 dinara, a od 2019. do 2022. godine potrošeno je 190 miliona evra.

Autor istraživanja Aleksandar Đorđević je rekao da je sličnu priču radio i pre godinu dana i da su predstavnici ministarstva i vlasti ponovo “uhvaćeni u uzimanju i izvlačenju novca”.

On je kao primer naveo Ministarstvo za socijalna pitanja gde je novac predviđen za mlade, nezaposlene žene u ruralnim sredinama, i sprečavanju nasilja u porodici.

Prema njegovim rečima, iako je to dobra ideja, najveći deo sredstava dobijaju fantomske organizacije koje nemaju sajtove, društvene mreže i za koje nije moguće utvrditi da bilo šta rade na tim projektima.

“Ne postoji trag šta rade. Čak oni koje smo dobili ne znaju kako im se zovu organizacije i projekti, kao ni šta rade u njima”, rekao je navodeći da je to dokaz da postoji mreža ljudi koji služe za izvlačenje novca. Prema njegovim rečima te fantomske organizacije po projektu dobijaju od 8 -9 miliona dinara, a dobiju po 3-4 godišnje.

Prema njegovim rečima, svi projekti liče jedan na drugi samo uoči novog konkursa menjaju ime organiozacije, adresu, kao i polje delovanja. Da se često događa da su po 3,4 organizacije na istoj adresi.

“Ovo nije uzaludan posao, ali se javlja bespomoćnost. Tužilaštvu smo, pre godinu dana, dali na tacni sve dokaze i nisu reagovali”, rekao je Đorđević.

Prilikom prezentovanja istraživanja pušten je kratak video film u kome se pokazuje da vlasnici stanova i ne znaju da su sedište brojnih konsultantskih agencija, koje su prijavljene na njihovoj adresi. Petoro vlasnika ovih agencija, pored adrese, dele i to što su istovremeno i zastupnici nevladinih organizacija koje su dobijale milione dinara na konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Kada su novinari BIRN-a pozvonili na interfon stana u Zemunu i pitali njegove vlasnike šta znaju o firmama registrovanim na njihovoj adresi, postalo je više nego jasno da bračni par o ovim agencijama zna manje od njih.

U jednom takvom stanu, između ostalih, bile su registrovane i firme supruge i majke Bojana Lešovića, službenika u Opštini Voždovac, zaduženog za saradnju sa civilnim sektorom. Lešović je trenutno pravni zastupnik dve nevladine organizacije – Razvoj rehabilitacionog sistema za podršku osobama sa invaliditetom i Inicijativa Nova Varoš, a u prošlosti je vodio pet drugih udruženja.

Tokom 2021. i 2022, njegove dve organizacije – koje i danas vodi – dobile su gotovo 20 miliona dinara od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju. Nijedan rezultat ili trag o aktivnostima njegovih udruženja ne može se pronaći.

Istražujući organizacije koje su 2022. dobile najviše novca na javnim konkursima ovog Ministarstva, novinari BIRN-a otkrili su da je gotovo polovina otišla mreži osoba direktno ili indirektno povezanih sa Bojanom Lešovićem i Tatjanom Borojević. Njih dvoje su povezani sa najmanje 21 organizacijom koje su ukupno dobile oko 160 miliona dinara (1.3 miliona evra).

Gotovo polovina ovih organizacija je dobila milione dinara i na konkursima Ministarstva 2021. godine.

Ministarstvo nije odgovorilo na pitanja BIRN-a o tome šta su ove organizacije uradile, da li su ispunile sve obaveze i na osnovu čega je odlučeno da se nekima od njih novac dodeljuje iz godine u godinu.

Izvor: NUNS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar