U Bosilegradu će se uz podršku EU uspostaviti ustanova socijalne zaštite

U opštini Bosilegrad su uz podršku Evropske unije počeli radovi na uspostavljanju ustanove socijalne zaštite kao privremenog smeštaja za socijalno ugrožena lica koja se suočavaju sa beskućništvom, nedostatkom posla i adekvatne zdravstvene zaštite. Ustanova će biti uspostavljena adaptacijom objekta nekadašnje Veterinarske stanice uz bespovratna sredstva EU od 179.000 evra. Sredstva su obezbeđena preko programa EU PRO Plus koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, dok je podršku realizaciji projekta pružila i Vlada Srbije.

Adaptacija postojećeg objekta podrazumeva rekonstrukciju prizemlja objekta i izgradnju dopunskog sprata, kao i mašinske instalacije i nabavku potrebne opreme. Sa partnerskom organizacijom, Centrom za socijalni rad biće izrađen Pravilnik o privremenom smeštaju za socijalno ugrožene na osnovu koga će se vršiti odabir korisnika.

„Ovaj objekat će imati devet smeštajnih jedinica uz restoran i kuhinju pa će moći da primi skoro 30 ugroženih lica. Nažalost, potrebe za ovakim tipom socijalne zaštite su i veće u našoj opštini, ali ćemo na ovaj način uz podršku Vlade Srbije i Evropske unije mi biti spremni da zbrinemo najhitnije slučajeve”, rekao je predsednik opštine Vladimir Zaharijev.

U toku projekta je predviđeno da se izradi i Plan aktivnih mera socijalne inkluzije u skladu sa mogućnostima socijalno ugroženih lica, njihovim uzrastom, polom, zdravstvenim stanjem, nivoom znanja, veštinama i drugim relevantnim kriterijumima, a sve kako bi se unapredio njihov društveni i ekonomski položaj.

Rok za završetak radova koje izvodi firma DHC inženjering iz Beograda, izabrana u postupku javne nabavke koja je sprovela opština Bosilegrad, je 180 dana.

Projekat u Bosilegradu je jedan od projekata lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa skoro šest miliona evra kako bi se unapredio kvalitet života ljudi kroz obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.

Izvor i foto: EU PRO Plus

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar