U dopisu koji je putem mejla dostavljen Internet Portalu FAR se navodi da tridesetak odgajivača autohtonih rasa sa područja Pirotskog okruga planira da 5. aprila organizuje sastanak sa načelnicom okruga, predstavnicima lokalnih samouprava, narodnim poslanicama sa prebivalištem na teritoriji okruga, predstavnicima Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Pirot i odgajivačkih organizacija. Kako stoji u dopisu, povod za održavanje sastanka je neisplaćivanje podsticaja za genetičke resurse za 2021., 2022. i 2023. godinu.

“Namera nas odgajivača je da predstavnike vlasti i druge koji mogu imati uticaj upoznamo sa stanjem očuvanja autohtonih rasa na teritoriji Pirotskog okruga, kao i sa zahtevima koje smo u više navrata slali Ministarstvu poljoprivrede. Koristim ovaj dopis da zvanično pozovemo i predstavnike Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da prisustvuju sastanku i saslušaju stavove stočara sa ovog područja”, ističe u ime odgajivača autohtonih rasa poljoprivredni proizvođač Aleksandar Vasov iz sela Prtopopinci.

Skup odgajivača će se održati 5. aprila (sreda) sa početkom u 11:59 sati u skupšinskoj sali Grada Pirota, naglašava Vasov i dodaje da sastanak u minut do 12 simbolično označava da je poslednji trenutak da se pomogne stočarima da sačuvaju autohtone rase i ekonomski opstanak svojih farmi u Pirotskom okrugu.

Da podsetimo, više od 1.600 odgajivača autohtonih rasa domaćih životinja u Srbiji ostalo je bez podsticaja u prošloj godini, a skoro polovina njih nije to pravo ostvarila ni u 2021. godini, o čemu je FAR već pisao. Prema saznanjima Internet Portala FAR, Ministarstvo poljoprivrede za sada nije zvanično odgovorilo na mnogobrojne dopise odgajivača u kojima se traži informacija o namerama ovog državnog organa po pitanju očuvanja genetičkih resursa. Ovakvo ponašanje državnih organa izaziva nezadovoljstvo kako kod odgajivača, tako i kod stručnjaka koji ukazuju na značaj opstanka autohtonih rasa.

A. Todorov

Foto: iz albuma Aleksandra Vasova

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar