MUP: Rekordan broj saobraćajnih prekršaja tokom prošle godine

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a pukovnik policije Slaviša Lakićević izjavio je povodom 1000. seminara za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola zbog nesavesne vožnje, da se organizovanjem ovih seminara direktno unapređuje bezbednost saobraćaja.

Lakićević je na konferenciji za novinare u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja rekao da podatak da je u prethodnih 999 seminara 11.500 vozača pohađalo seminar govori o tome koliko je vozača koji ne poštuju saobraćajne propise.

On je istakao da ono što je upozoravajuće za sve nas kao društvo jeste to da je većina tih vozača učinila više od jednog teškog prekršaja, izgubila vozačku dozvolu i došla u stanje da pohađa seminar za unapređenje znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja, kao nesavesni vozač.

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a je naglasio da je 38 procenata vozača izgubilo vozačku dozvolu jer su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, a 14 procenata zbog prekoračenja dozvoljene brzine.

Prema njegovim rečima, jedan od prioriteta u radu Uprave saobraćajne policije jeste da se iz saobraćaja isključe vozači koji upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Lakićević je naveo da je u 2022. godini gotovo 70.000 takvih vozača isključeno iz saobraćaja.

Imamo preko pola miliona vozača koji su sankcionisani zato što su prekoračili dozvoljenu brzinu kretanja. Ti podaci su poprilično alarmantni i govore nam o tome da ima vozača koji i dalje prave grube ili teže prekršaje, ukazao je Lakićević.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović rekao je da je prošle godine zabeležen rekordan broj prekršaja u Republici Srbiji.

Stamatović je podsetio na to da su Zakonom o bezbednosti saobraćaja od 2009. godine uvedeni  kazneni poeni i da ko prikupi 18 kaznenih poena u roku od dve godine, gubi vozačku dozvolu.

Jedini način da vrati vozačku dozvolu je da pohađa ovakav seminar. Nakon pohađanja seminara polaže se ispit. Tek neko sa položenim ispitom ima pravo da vrati vozačku dozvolu. Do sada, 11.000 vozača je vratilo vozačke dozvole. Alkohol je najčešći razlog, kada su u pitanju prekršaji zbog kojih se izgubi vozačka dozvola, a zatim prekoračenje dozvoljene brzine, rekao je Stamatović.

On je kazao da povratnici čine manje od jedan odsto polaznika seminara.

“Apelujemo na sve vozače, posebno na one sa probnim dozvolama, da poštuju saobraćajne propise i vode računa, kako o sebi tako i o drugim učesnicima u saobraćaju”, poručio je on, stoji na zvaničnom sajtu MUP-a Srbije.

Izvor i foto: mup.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar