Prestižna nagrada za Stefana Pavića na Međunarodnom konkursu „Novi talenti 2023“

Fotograf Stefan Pavić iz Dimitrovgrada dobitnik je prestižne nagrade za najbolji projekat iz Srbije na 6. Međunarodnom festivalu „Beogradski mesec fotografije“ (Belgrade Photo Month) u okviru konkursa „Novi talenti 2023“. Reč je o konkursu za mlade fotografe koji je sastavni deo ove kulturne manifestacije posvećene popularizaciji fotografije kroz edukativne i umetničke programe.

Stefan Pavić je osvojio nagradu u veoma jakoj konkurenciji, a njegov fotografski projekat pod nazivom „Odrastanje u svetlosti“ sa 15 fotografija predstavlja ljude, njihove različitosti, ljudski duh i njihov odnos prema prirodi.

Na ovom vizuelno-fotografskom takmičenju nadmetalo se 75 fotografa iz 29 država, a pored Pavića nagrađena su i još tri internacionalna autora – Franciska Ana Legat (Mađarska), Kehan Lai (Kina) i Tiandžun Li (Kina).

Radove je ocenjivao petočlani žiri u sastavu – direktorka Bil/Bjen festivala u Švajcarskoj Sara Žirar, bugarska kustoskinja i predavačica Nadežda Pavlova, diplomata u oblasti kulture u Ministarstvu spoljnih poslova Španije Karmen Alvarez, vanredni profesor na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu i član ULUPUDS-a Dragan Pavlović i umetnički fotograf Matej Sitar iz Slovenije.

Direktor „Beogradskog meseca fotografije“ je poznati katalonski fotograf David Pužado, koji nekoliko godina živi i stvara u Beogradu, a „Novi talenti 2023“ su podržani od strane Canon Srbija.

Dimitrovgradskom fotografu Stefanu Paviću i ostalim laureatima nagrade su uručene na otvaranju izložbe „Kolorama“ u Kući legata u Beogradu 30. marta, na kojoj su izloženi nagrađeni fotografski projekti, kao i pet samostalnih projekata domaćih i međunarodnih autora, među kojima su Jasna Vukos (Srbija), Zuzana Pustaiova (Slovačka), Rožer Grasas (Španija), Evgenij Zaets (Ukrajina) i Alba Sera (Španija).

“Drago mi je što je moj projekat izabran kao najbolji domaći projekat na Beogradskom mesecu fotografije i velika je čast što su fotografije izložene u Kući legata. Iskoristio bih priliku da se zahvalim organizatoru Davidu Pužadu na gostoprimstvu, Canon Srbiji, žiriju i celoj ekipi festivala na odličnoj organizaciji. Nagrada ima veliki značaj i biće podstrek za dalji rad. Takođe, čestitam pobednicima i želim im uspeh u daljem radu!

A horse in the foggy morning.

Julia goes for a ride in the foggy morning.

Moja priča prikazuje problem depopulacije, kao i nebrigu o ljudima iz ruralnih delova jugoistočne Srbije i Balkana uopšte, kroz intimni narativ o dve sestre bliznakinje koje žive u maloj opštini Dimitrovgrad, na samoj granici Srbije i Bugarske. Beležeći tokom dužeg vremena probleme i izazove u njihovom svakodnevnom životu, pokušavam da predstavim dublja, osobena značenja i ukažem na teškoće u područjima poput ovog. Motivi u ovoj priči u velikoj meri su lični s obzirom na to da sam iz iste zajednice, a tokom svog odrastanja u njenim fizičkim i metafizičkim granicama imao sam ista ili slična iskustava, emocionalne izazove i prepreke. Kroz uspostavljen odnos sa sestrama pokušavam da vizuelno istražim sopstveno sećanje na detinjstvo i to šta znači živeti u sredini kao što je Dimitrovgrad”, kaže Stefan Pavić.

Ovaj kreativni mladi umetnik je u poslednjih nekoliko godina ostvario zapežen uspeh u oblasti umetničke fotografije.

Našao se među finalistima 24. Nacionalnog konkursa „Pres Photo Srbija 2022“ za najbolje fotografije u domaćim medijima. Njegove fotografije iz kolekcije „Napuštena sela u opštini Dimitrovgrad“ izložena su krajem prošle godine na izložbi Međunarodnog festivala fotografije „Vizualizator 2022“ u galeriji „Progres“ u Beogradu.

Snimatelj je dokumentarnog filma “Velika srca u malim ljudima” koji je osvojio 1. mesto za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu “Arlekin” 2018. godine u poznatom bugarskom letovalištu Varna.

Dobitnik je treće nagrade za fotografiju „Pametnik“ – počast palim srpskim i bugarskim oficirima i herojima“ na 16. konkursu „(Ne)briga o kulturnom nasleđu“ 2019. godine, koji tradicionalno organizuje Muzej Ponišavlja u Pirotu.

Fotografija portret Save iz Dimitrovgrada uvrštena je među najbolje za 2019. godinu na renomiranom američkom veb-sajtu “Flickr”, koji svake godine bira najupečatljivije fotografije iz celog sveta i ima oko 90 miliona registrovanih korisnika.

Biografija

Stefan Pavić je rođen 1998. godine u Gnjilanu na Kosovu i Metohiji, a godinu kasnije postao je stanovnik Dimitrovgrada, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Ljubav prema fotografiji ga privlači iz školskih dana. Učesnik je međunarodne likovne kolonije “Poganovski manastir” i brojnih izložbi i takmičenja u zemlji i inostranstvu, a pohađao je raznovrsne seminare i škole iz oblasti umetničke fotografije i snimateljskog rada. Učesnik je Festivala dokumentarne fotografije „Visa Pour Limage“ u gradu Perpinjan u Francuskoj 2022. godine. Član čirija foto konkursa „(Ne)briga o kulturnom nasleđu“ pirotskog Muzeja Ponišavlja 2023. Pored fotoaparata, još jedno njegovo umetničko oružje je kamera kojom je do sada snimio brojne TV emisije, serijale, reportaže i dokumentarne filmove u produkciji Internet Portala FAR i FAR TV-a, gde radi od 2018. godine. U dvojezičnom FAR-u posebno su upečatljive njegove foto reportaže i foto priče, a često puta objavljuje umetničke, atraktivne i neuobičajene fotografije za rubriku Foto dana i za redovan informativni program. Član je redakcije časopisa za decu i mlade FARČE. Njegov stvaralački rad je deo privatnih kolekcija, javnih objekata, kafića, informativnih sajtova i knjiga, a svoja dela izlagao je u galerijama i izložbenim prostorima u Dimitrovgradu, Pirotu, Nišu, Beogradu, Sofiji… Član je foto kolektiva Kamerades iz Beograda. Takođe je student američke VII Akademije sa sedištem u Sarajevu.

Ekipa FAR-a čestita Stefanu Paviću na osvojenom priznanju u prestonici Srbije i želi mu da na polju vizuelnog stvaralaštva i u oblasti umetničke fotografije osvoji još puno nagrada.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić / Ivo Tomov / Vladimir Živojinović

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar