VIDEO: U petak XXVI sednica Skupštine opštine Dimitrovgrad

U susret predstojećoj XXVI sednici Skupštine opštine Dimitovgrad, predsednik lokalnog parlamenta Zoran Đurov održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o tačkama koje će se naći na dnevnom redu zasedanja.

Prema rečima Đurova na dnevnom redu će se naći ukupno 14 tačaka, među kojima i odluka o postavljenju zamenika sekretara Skupštine opštine Dimitrovgrad.

“Za zamenika sekretara predložiću Miroljuba Đorđevića, diplomiranog pravnika iz Dimitrovgrada koji radi u Turističkoj organizaciji Caribrod, a koji ispunjava sve zakonom propisane uslove što znači da ima završen Pravni fakultet i više od 3 godine radnog iskustva u struci. Razlog za postavljenje zamenika sekretara je taj što je sekretar Skupštine najavio duže odsustvo”, naveo je Đurov.

Pred odbornicima će se naći i predlog odluke o primanjima izabranih, imenovanih i postavljenih lica u opštini Dimitrovgrad.

“Ovom izmenom stvaramo predpostavku da zameniku sekretara koga ćemo nadam se izabrati utvrdimo naknadu za njegov rad. Naime, on neće biti na stalnom radu u opštini, niti će primati platu, već će primati naknadu za svoj rad”, ističe predsednik lokalnog parlamenta.

Na dnevnom redu zasedanja naći će se i odluka o izmenama i dopunama odluke o budžetu opštine za 2023. godinu, odnosno rebalans budžeta.

“Razlog za rebalans je utvrđivanje mase plata prema uputstvu za izradu budžeta za 2023. godinu koje je izdalo Ministarstvo finansija Republike Srbije. Naime, mi smo u trenutnom i važećem budžetu obračunali masu plata odnosno zarade na osnovu plana iz 2022. godine, dok pomenuto ministarstvo insistira na tome da masu zarada utvrdimo na osnovu izvršenja za 2022. godinu. Ukupan budžet ostaje isti, odnosno na nivou od 771.242.509 dinara. Ovaj višak sredstava od 10.418.000 dinara iz mase plata biće preraspoređen na različite pozicije u budžetu koje će omogućiti normalno funkcionisanje svih direktnih i indirektnih korisnika budžeta opštine”, naglašava Đurov.

Prema rečima Đurova, pred odbornicima na razmatranje i usvajanje će se naći i predlozi odluka o socijalnoj zaštiti opštine Dimitrovgrad, o dopuni Odluke o vodovodu i kanalizaciji, o izmeni odluke o dodeli stambene podrške u vidu unapređenja uslova stanovanja, kao i predlog Programa korišćenja sredstava za zaštitu životne sredine na teritoriji opštine Dimitrovgrad za 2023. godinu. Na dnevnom redu, kako kaže, biće i predlozi Rešenja o usvajanju Izveštaja o radu Saveta za zdravlje za 2022. godinu i o davanju saglasnosti na Plan rada Saveta za zdravlje za 2023. godinu.

Đurov je kazao da se 11., 12., i 13. tačka tiču formiranja odnosno obrazovanja novog Saveta za međunacionalne odnose.

“Naime, istekao je mandat dosadašnjim članovima Saveta za međunacionalne odnose i postoji potreba da se obrazuje novi Savet. Administrativni odbor Skupštine opštine je predložio 6 predstavnika srpskog naroda, a Nacionalni savet bugarska nacionalne manjine u Srbiji je predložio 6 predstavnika bugarskog naroda. I sa jedne i sa druge liste biće izabrana po 3 predstavnika koji će nakon toga odlučiti koncenzusom ko će biti predsednik Saveta za međunacionalne odnose u narednih godinu dana”, naveo je on.

Sednica lokalnog parlamenta biće održana u petak, 7. aprila sa početkom u 10:00 časova.

Opširnije u izjavi Zorana Đurova.

Novinar: Aleksandar Todorov
Snimatelj: Ivo Tomov
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2023.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar