Magija umetnika Miće Mitića u pirotskoj galeriji

Dela caribrodskog slikara, ikonopisca, likovnog pedagoga i profesora likovne umetnosti Miće Mitića predstavljena su ljubiteljima likovne umetnosti u Pirotu. Izložba ikona pod nazivom “Magija vere – magija umetnika? Ili kada se svetlosti put uplete” privukla je veliku pažnju javnosti. A kako i ne bi kada Mićo Mitić u sebi objedinjuje likovnog istraživača i umetnika koji nastavlja tradiciju davnih majstora na svoj specifičan način, ali i svoje višeznačne ideje prenosi na likovno platno i magijom slikarstva utiče na publiku da bude deo njegovog likovnog izražavanja.

U tome je i uspeo svojom najnovijom postavkom privukavši veliki broj posetilaca 7. aprila na otvaranje izložbe u galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu. On se ovde predstavio pre 20 godina i sada ponovo svojim likovnim izrazom pleni posetioce koji su došli u velikom broju i iz Dimitrovgrada i iz Pirota.

Na otvaranju postavke govorili su direktorka galerije Radmila Vlatković i književnica iz Dimitrovgrada Elizabeta Georgiev, koja je u katalogu, između ostalog, napisala:

“Male ikone Miće Mitića, nastale na granici umetničkog nemira na kojoj se svetlosti i senke, pravila ikonopisaca i radoznalost i sloboda umetnika poigravaju, su topli i iskreni trenuci vere koji ni jednog posmatrača ne ostavljaju ravnodušnim”.

Sjajan ikonopisac i poznavalac vizantijskog kanona izložio je u pirotskoj galeriji 43 ikone i nekoliko većih formata iz svog najnovijeg slikarskog opusa.

“U Pirotu sam pre 20 godina izlagao apstraktne i asocijativne slike. Međutim, u poslednjih 20 godina bavim se isključivo vizantijskom freskom i to radim svakodnevno. Izložena dela u ovoj galeriji su moje autorske ikone. Imao sam izložbu u Dimitrovgradu 2021. godine i jedan deo ikona je sa te postavke, a ovde je izloženo još dvadesetak ikona koje sam uradio u poslednje 2 godine”, kazao je Mitić za medije.

Direktorka galerije i istoričarka umetnosti Radmila Vlatković je rekla da vizantijska umetnost i slikarstvo koje je trenutno glavna preokupacija Miće Mitića pružaju više mogućnosti, nada se da će se ikone dopasti publici i očekuje veliku posetu.

Najnovija postavka Miće Mitića otvorena je na veliki hrišćanski praznik Blagovesti i upravo je duh vere i dobrote okupio brojne posetioce u ovom izložbenom prostoru. Izložba će biti otvorena do 20. aprila kada će povodom stogodišnjice rođenja istaknutog pirotskog slikara i redovnog profesora Likovne akademije u Beogradu Čedomira Krstića (1923-1988), čije ime galerija u Pirotu nosi, biti predstavljena reprezentativna izložba i monografija.

“Iz okrilja boja i senki,
sa izvora najčistije vere,
u odori od nadanja i želje,
sa oreolom od tamjana i oblaka,
iz jedne vere i jednog imena,
iz bezdana i milosrđa
uzdiže se božja slika”.

Elizabeta Georgiev

Biografija

Mićo Mitić je rođen 1956. godine u Dimitrovgradu. Radio je kao profesor likovne kulture u osnovnoj školi “Hristo Botev”. Završio je visoku školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, Akademiju Srpske pravoslavne crkve za umetnosti i konzervaciju u prestonici Srbije, kao i magistarske studije na Likovnoj akademiji u Sofiji. Samostalno je izlagao u Beogradu, Dimitrovgradu, Pirotu, Sofiji, Treleborgu (Švedska), Kopenhagenu (Danska)…Učestvovao je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i imao više angažovanja na projektima u javnom prostoru kao grupni i samostalni saradnik. Bio je čest učesnik likovnih kolonija u Srbiji i van nje, među kojima je i kolonija “Poganovski manastir”. Mićo Mitić je autor raskošnog senzibiliteta, vlada raznorodnim tehnikama i formama, a svojom likovnošću oplemenio je prostor mnogih hramova oslikavši crkve i paraklise.

Pogledajte dela Miće Mitić kroz objektiv FAR-a u okviru serijala “Pet nijansi beskraja” snimljenog 2021. godine.

P. Videnov

Foto: Vesna Golubović

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar