Očuvanje i popularizacija kulturne baštine Bugara u Srbiji

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov učestvovao je na tradicionalnom dečjem uskršnjem festivalu u Bosilegradu.

Međunarodni dečji uskršnji festival u Bosilegradu, u organizaciji udruženja „GLAS“, ove godine je održan jubilarni 30. put. Festival za vreme uskršnjih praznika okupio je pravoslavne vernike Bugare iz Srbije i drugih zemalja, a bogat, višednevni program od 13. do 18. aprila bio je ispunjen sadržajima iz tradicionalne kulture i savremenog stvaralaštva.

Glavni događaj je takmičenje u tucanju šarenih jaja, na kojem je učestvovalo blizu 500 dece iz Bosilegrada i okolnih mesta uzrasta od tri do 15 godina.

Žigmanov je tom prilikom ukazao na važnost očuvanja kulturne baštine i prenošenje kulturnih praksi na mlađe generacije za svaku nacionalnu zajednicu. On je naglasio da u bogatom multietničkom mozaiku Srbije i bugarska zajednica ima svoje značajno mesto, kao i da su njeno kulturno nasleđe, tradicionalna kultura i verski život bogati.

Prema njegovim rečima, da bi se oni sačuvali moraju se pronalaziti savremeni načini kako prezentacije i popularizacije baštine tako i nasledovanja iste od strane mlađih članova zajednice.

Ovaj festival ostvaruje oba spomenuta cilja te treba biti na ponos svih nas, istakao je ministar i čestitao domaćinima na istrajnosti u organizovanju Festivala, jedne od najvažnijih kulturnih priredbi Bugara u Srbiji.

Osim domaćina iz Bosilegrada, na Festivalu su učestvovale i dečje folklorne grupe Bugara iz Rumunije, Moldavije, Ukrajine i Bugarske, a okupljene građane pozdravili su i direktorka Agencije za Bugare van Bugarske Rajna Mandžukova iz Sofije i ambasador Bugarske u Beogradu Petko Dojkov, stoji na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: glaspress.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar