Počelo prijavljivanje za polaganje prijemnog za specijalizovana odeljenja

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je prijava učenika za polaganje prijemnih ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija, kao i za umetničke srednje škole počela 18. aprila i trajaće do 24. aprila.

Elektronska prijava kandidata obavlja se na portalu Moja srednja škola, odnosno putem naloga na ovom portalu kome pristupa roditelj ili drugi zakonski zastupnik šifrom za esDnevnik ili za nalog na Nacionalnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs.

Ukoliko učenici ne iskoriste mogućnost prijave elektronskim putem, za polaganje prijemnog ispita mogu se prijaviti 21. ili 24. aprila u svojoj osnovnoj školi ili u školi u kojoj polažu prijemni ispit.

Polaganje prijemnih ispita biće organizovano u srednjim školama od 12. do 21. maja, a učenici će svoje rezultate moći da vide na portalu Moja srednja škola.

Preliminarnim planom upisa za školsku 2023/2024. godinu predviđeno je približno 4.500 mesta u specijalizovanim odeljenjima gimnazija za matematiku, fiziku, geografiju, istoriju, računarstvo i informatiku, biologiju, hemiju, scensku i audio-vizuelnu umetnost, filološke nauke, bilingvalna odeljenja, kao i za umetničke srednje škole – likovne, baletske i muzičke.

Za specijalizovane gimnazije i odeljenja i umetničke škole potrebno je da učenik položi i prijemni ispit kojim se proveravaju sklonosti i sposobnosti učenika.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar