U Kragujevcu održan trening za Nacionalne savete nacionalnih manjina na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta

U Kragujevcu je je juče održan trening za Nacionalne savete nacionalnih manjina na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta. Treningu u Kragujevcu prisustvovali su predstavnici Nacionalnih saveta bošnjačke, bugarske, vlaške, makedonske, aškalijske, albanske, ruske i goranske nacionalne manjine.

Trening se realizuje u sklopu projektnih aktivnosti „Podrške jačanju vladavine prava u Srbiji“ zajednički finansirane od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ), implementiranih od strane Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), odnosno projekta Zaštita manjina u procesu pristupanja EU (Minority protection for EU accession – MPA) koji realizuje Evropski centar za manjinska pitanja (ECMI) u saradnji sa GIZ i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Cilj treninga je da predstavnicima Nacionalnih saveta nacionalnih manjina omogući unapređenje svakodnevnog funkcionisanja tako što će pružiti potrebna znanja i praktične načine za obavljanje svakodnevnih zadataka i ovlašćenja i poboljšati razumevanje finansijskih propisa koji se odnose na funkcionisanje nacionalnih saveta. Učesnicima su takođe podeljeni materijali koji će im koristiti u svakodnevnom radu saveta, pružiti im praktične informacije i preporuke za prikupljanja sredstava kroz projekte, ali i razjasniti upravljanje rashodima i finansijsko izveštavanje.

„Danas smo u Kragujevcu sa jos 8 nacionalnih saveta nacionalnih manjina obavili obuke koje se odnose na organizaciju i finansijsko funkcionisanje nacionalnih saveta. Sa današnjim obukama završen su obuke za 24 nacionalna saveta koliko ih ukupno ima u Republici Srbiji. Drago nam je da su se predstavnici nacionalnih saveta odzavali u velikom broju i da sa ovih obuka mogu poneti nova aplikativna znanja u organizaciji i radu nacionalnih sveta nacionalnih manjina. Cilj Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijelog je da nacionalni saveti nacionalnih manjina budu najviše predstavničke institucije nacionalnih manjina u punom kapacitetu, koje će zajedno sa republičkim, pokrajninskim i lokalnim organima vlasti doprineti da prava manjina u Republici Srbiji budu na najvećem mogućem nivou”, rekao je državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog prof. dr Rejhan Kurtović.

Izvor i foto: GIZ

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar