Usvojen treći rebalans budžeta, rekonstrukcija ulice u Gornjoj Želuši kreće na leto

U Dimitrovgradu je održana XXVII sednica Skupštine opštine, a zasedanje lokalnog parlamenta počelo je minutom ćutanja čime je odata pošta svim žrtvama tragičnih događaja u Beogradu i Mladenovcu.

U centru pažnje sednice bilo je usvajanje trećeg rebalansa budžeta u ovoj godini.

Prema rečima predsednika Skupštine opštine Zorana Đurova, novi rebalans su razmatrali Odbor za lokalni ekonomski razvoj, privredu i finansije i Odbor za propise i upravu, koji su dali pozitivno mišljenje.

U svom obrazloženju zamenik predsednika opštine Zoran Gerov je kazao da će u skladu sa upustvom Ministarstva finansija ovo biti praksa na skoro svakoj sednici. On je izmene u budžetu sistematizovao u tri celine po osnovu zakupa poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe i njihovo raspoređivanje, kao i ubacivanje sredstava koja se planiraju na osnovu kreditnog zaduženja i projekta za koji bi se koristila ta sredstva.

Gerov je kazao da je više meseci trajala komunikacija između potencijalnog investitora za izgradnju solarne elektrane na teritoriji opštine i da je doneta izmena Uredbe o zakupu poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe. Po staroj uredbi, kako kaže, sav prihod bi išao na račun republičkog budžeta, a po novoj uredbi 40 odsto sredstava iz tog prihoda bi ostao lokalnoj samoupravi.

Istakao je da su potpisnici tog ugovora Ministarstvo poljoprivrede i investitor – firma “Brebeks” koja je zakupila 240 hektara na teritoriji opštine, od čega 65 hektara u katastarskoj opštini Brebevnica i 75 hektara u katastarskoj opštini Bačevo. Kaže da je ugovor sklopljen na 30 godina, od 2022. do 2052. godine. Po tom ugovoru investitor mora da uplati zakupninu za prvu i tridesetu godinu.

“Za nas je to veoma značajno jer posle dužeg vremena dolazi ozbiljan investitor bez obzira što to nije radno-intenzivni projekat i što eksploatacijom neće obezbediti upošljavanje puno radnika, ali u fazi izgradnje sigurno hoće. Značajno je zato što je u ovom trenutku iznos zakupnine na godišnjem nivou oko 11 miliona i 400 hiljada dinara. Zakupnina je iskazana u evrima i ako dođe do izmene kursa, doći će do izmene i dinarskog iznosa”, dodao je zamenik predsednika opštine.

Gerov ja rekao da je u ugovoru ugrađena klauzula da se u slučaju promene cene poljoprivrednog zemljišta koje se koristi u nepoljoprivredne svrhe na svake tri godine radi analiza i može doći do povećanja cene zakupa.

On je takođe istakao da već više od dve godine u planovima postoji izrađen projekat rekonstrukcije saobraćajne infrastrukture u Gornjem delu Željuše. Procena je da će taj projekat vredeti između 45 i 50 miliona dinara i zato je planiramo kreditno zaduživanje od 50 miliona dinara, te će budžet opštine biti ukupno povećan za 72.788.000 dinara, kazao je Gerov.

Na sednici je govorio i predsedik opštine Vladica Dimitrov, koji je rekao da će rebalansi budžeta biti praksa po preporuci Ministarstva finansija.

“Prihod koji je stigao biće redovan prihod u narednih tridesetak godina i to je jedna od odličnih vesti sa ovom investicijom koja će sigurno promeniti izgled grada, ali to ćemo videti u godinama koje dolaze. Ono što je bitno je da sredstva koja su u višku raposređena tiču se dva bitna programa. Mi ćemo od tih sredstava definisati jedan deo za fasade za stambene zgrade i za porodične kuće. To su programi koji se realizuju unazad nekoliko godina i koji su dosta dobro podržani od strane građana opštine Dimitrovgrad. Drugi deo je rekonstrukcija edukativnog centra u sportskoj hali u jednu modernu konferencijsku salu. Višak para koja ostanu, a to je oko 12 miliona dinara, planiramo da iskoristimo kao dobri domaćini za otplatu budućeg kredita”, kazao je Dimitrov.

Naglasio je da će sa rekonstrukcijom ulice u Gornjoj Željuši biti zamenjena kompletna vodovodna mreža, uključujuči trotoar i odvodni kanal, a radovi bi krenuli na leto.

Pored rebalansa budžeta. odbornici su usvojili Odluku o utvrđivanju minimalne naknade za tekuće i investiciono održavanje i naknade za rad prinudno postavljenog profesionalnog upravnika na teritoriji opštine. Pored toga usvojena je izmena i dopuna Odluke o taksi prevozu, kao i Rešenje o usvajanju informacije o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja Javnog preduzeća “Komunalac” za period od 1. januara do 31. marta ove godine. Na zasedanju lokalnog parlamenta usvojena i izmena i dopuna Odluke o raspoređivanju sredstava za privredni razvoj opštine Dimitrovgrad za 2023. godinu.

Snimak XXVII sednice možete pogledatu na zvaničnom sajtu Opštine Dimitrovgrad (www.dimitrovgrad.rs) ili putem ovog linka.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar